Spomladansko mentalno čiščenje

Klavdija Rupar 31.03.2020
Foto: Pexels

Vsi dobro poznamo izraza spomladansko čiščenje in spomladanska utrujenost. Prvega se lotimo takoj, ko so dnevi daljši in toplejši, drugo pa nas v podobnem trenutku povsem prevzame. A z novo sezono je čas tudi za mentalno spomladansko čiščenje. Čas je, da se znebimo nepotrebnih misli, ki nas ovirajo pri željah in odločitvah v življenju. Kako pa se tega lotimo?

Ustvarimo udoben prostor, kjer smo lahko sami s svojimi mislimi

Mentalno spomladansko čiščenje je lahko izredno ekstravagantno ali pa povsem preprosto in se ga lahko lotimo kar doma. Pomembno je, da si ustvarimo okolje, v katerem se zares počutimo udobno. Obdajmo se s stvarmi, ob katerih se počutimo kot doma, npr. odišavljene sveče, čaj, udobna odeja, udobna oblačila in dnevnik, v katerega zapisujemo svoje misli.

Foto: Pexels

Vprašajmo se, s čim hranimo naše misli

Kakšne stvari ves čas spremljamo? Nas blogi, TV oddaje ali drugi kanali motivirajo, da postanemo boljša verzija samih sebe? Ali se zaradi njih počutimo še slabše? Stvari, zaradi katerih se počutimo slabo, nam povzročajo tesnobo, stres in žalost, morajo iti. 

Ocenimo naša razmerja

Podobno je tudi z našimi razmerji. Črtati ljudi iz svojega življenja ni preprosta naloga. A če so to ljudje okoli katerih je ves čas drama ali pa imamo z njimi več negativnih kot pozitivnih izkušenj, dobro premislimo, ali je prijateljstvo vredno tega.

Zapišimo vse svoje misli in občutke

Če nam misli ves čas hitijo in se ne znajo ustaviti, je pametno, da si zapišemo na list papirja vse, o čemer razmišljamo. To nam bo pomagalo urediti misli. Pisanje dnevnika je izredno terapevtsko in tudi preprost način, da nismo ujeti v svoje negativne misli. Obenem pa prostor, kjer lahko svoje občutke brez obsojanja raziščemo.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča