Top 10 mest za ljubitelje arhitekture

Teja Korošec 02.07.2018
Top 10 mest za ljubitelje arhitekture

Sankt Peterburg (Rusija)

Foto: Unsplash

Najbolj mednarodno rusko mesto je zaznamovano z arhitekturo iz obdobja Rokoko. Zaradi tega v Sankt Peterburgu najdemo številne stavbe z bogato dekoracijo. Najbolj slaven primer je Katarinina palača. 

Atene (Grčija)

Foto: Unsplash

Obisk ruševin v Atenah je unikatno doživetje, ki nas ponese nazaj v čas Stare Grčije. Za navdušence nad klasično grško arhitekturo je obisk templjev obvezen. 

Miami (ZDA)

Foto: Unsplash

V Miamiju lahko občudujemo arhitekturo v stilu Art Deco, ki prisega na pastelne barve in geometrijske oblike. Značilne stavbe so zrasle v 20. letih prešnjega stoletja z namenom preobrazbe mesta v moderno in razkošno turistično destinacijo. 

Firence (Italija)

Foto: Unsplash

Razgled na rdeče strehe Firenc malokoga pusti ravnodušnega. Za italijansko mesto je značilna renesančna estetika in težko bomo zgrešili številne kupole in stolpe. 

Brasilia (Brazilija)

Foto: Pixabay

Glavno mesto Brazilije ni Rio de Janerio, kot mislijo mnogi, temveč Brasilia. Leta 1956 se je takratni predsednik države odločil zgraditi novo prestolnico, pri čimer je veliko vlogo igral slavni arhitekt Niemeyer. V mestu lahko najdemo osupljive futuristične zgradbe. 

Istanbul (Turčija)

Foto: Unsplash

Istanbul predstavlja zgodovinsko križišče kulture in dizajna, kjer se dediščina Bizantinskega cesarstva preliva z otomansko zgodovino. Priporočamo obisk mošeje Hagia Sophia. 

Marakeš (Maroko)

Foto: Unsplash

Za maroko so značilni riadi - velike hiše z notranjim dvoriščem, ki omogočajo veliko mero zasebnosti. V Marakešu lahko občudujemo množico riadov, mošej in minaretov. Nam so všeč tudi drobni mozaiki na stenah. 

Oxford (Anglija)

Foto: Unsplash

Angleški Oxford ne slovi le po svetovno znani univerzi, ampak tudi po izjemno dobro ohranjeni gotski arhitekturi. Ikonične zgodovinske stavbe krasijo večino oxfordskih razglednic.

Chicago (ZDA)

Foto: Unsplash

Čeprav je Chicago relativno mlado mesto, se lahko pohvali z zanimivo arhitekturo. Prvi nebotičniki na svetu so bili pravzaprav zgrajeni prav tu. Mesto turistom ponuja številne arhitekturne izlete, med katerimi bomo ikonične stavbe opazovali iz ladje. 

Dubaj (ZAE)

Foto: Unsplash

Dubaj je verjetno mesto z najhitrejšo urbano transformacijo. Iz puščave je v 10 letih zrastlo v futuristično mesto. Tu najdemo edini hotel s sedmimi zvezdicami in najvišjo zgradbo na svetu.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča