TOP 20 pesmi za poslušanje med vožnjo

Matej Jurgele 02.06.2019
Foto: pexels

Pesem Happy: 90 odstotkov voznikov priznava, da jim poslušanje glasbe v avtomobilu vzbuja občutek veselja. Raziskava, ki jo je na vzorcu 2.000 voznikov v starosti od 18 do 84 let opravil SEAT UK, je pokazala, da velika večina voznikov (84 odstotkov) med vožnjo vedno ali zelo pogosto posluša svoje najljubše pesmi.

To ugotovitev potrjuje tudi raziskava, objavljena v reviji Nature, ki je pokazala, da se med poslušanjem glasbe sprošča dopamin, hormon sreče. Še več, zadovoljstvo je še večje, kadar poslušamo pesem, ki nam je še posebej všeč. Raziskava inštituta Nielsen Consulting je pokazala, da 70 odstotkov uporabnikov uporablja to aplikacijo, kadar se z avtom vozijo hitreje kot 30 km/h.

Pesem We will rock you: Čeprav ne gre razpravljati o individualnih glasbenih okusih, so anketiranci navedli tudi svoje najljubše glasbene zvrsti; najviše sta se uvrstila pop in rock. 64 odstotkov vprašanih je povedalo, da se s poslušanjem različnih zvrsti glasbe spreminja njihovo razpoloženje.

Ker sta torej glasba in vožnja močno povezani, morajo današnji avdiosistemi v avtomobilih zveneti kot orkester. Na kakovost zvoka vpliva več dejavnikov, od postavitve zvočnikov do oblikovne zasnove potniške kabine in seveda premikanja vozila. "Naš glavni cilj je ustvariti karseda naraven zvok," je poudaril Adrián Mateo, SEAT-ov inženir za avtomobilsko avdioakustiko.

Pesem Bohemian Rhapsody: Katerikoli del Queenovega megahita je odličen dokaz za to, kako glasba vpliva na voznike. Glede na odgovore anketirancev v anketi, je na vrhu lestvice 20 naj pesmi za poslušanje med vožnjo skladba Bohemian Rhapsody, ki so jo posneli leta 1975.

Med prvimi 10 pesmimi je še več obveznih hitov. Druga najbolj popularna skladba je prav tako iz 70. let, Dancing Queen skupine Abba, sledijo ji Bon Jovi s pesmijo Livin’ on a Prayer in druge uspešnice iz 80. let, kot sta Walking on Sunshine ali Eye of the Tiger.

Pesem I Gotta Feeling: Edina dva aktualna izvajalca, ki sta se uvrstila med prvih deset, sta Pharrell s pesmijo Happy in skupina Black Eyed Peas s pesmijo I Gotta Feeling. Več aktualnih sklad je uvrščenih od 11. mesta naprej, denimo This Is Me iz filma Največji šovmen ali Roar pevke Katy Perry. 

Med pesmimi od 11. do 20. mesta sta tudi najstarejši hit na lestvici, Ain’t No Mountain High Enough (1966), in edini iz 90. let, Wonderwall skupine Oasis.

Top 20 pesmi:

1. Bohemian Rhapsody, Queen
2. Dancing Queen, ABBA
3. Livin’ on a Prayer, Bon Jovi
4. I’m Gonna Be (500 miles), The Proclaimers
5. Eye of the Tiger, Survivor
6. Walking on Sunshine, Katrina and the Waves
7. Wake Me Up Before You Go Go, Wham!
8. Happy, Pharrell
9. Girls Just Wanna Have Fun, Cindy Lauper
10. I Gotta Feeling, Black Eyed Peas
11. Ain’t No Mountain High Enough, Marvin Gaye & Tammi Terrell
12. Don’t Stop Believing, Journey
13. Wonderwall, Oasis
14. This Is Me, Največji šovmen
15. Roar, Katy Perry
16. Hey Ya!, Outkast
17. I Believe in a Thing Called Love, The Darkness
18. Three Little Birds, Bob Marley
19. One Kiss, Calvin Harris & Dua Lipa
20. Hey Baby!, DJ Otzi

… in še pet dejavnikov, ki iz neke pesmi naredijo hit (tako razlaga Pablo Cano, glasbenik, producent in komponist več kot 500 skladb)

Ritem. Najlaže prepoznamo in plešemo na 2/4- ali 4/4-takte; blizu so nam tako kot bitje našega srca.

Harmonija. Duri (C-dur, D-dur…) vzbujajo občutek "živahnosti in radosti". Poleg tega tudi v glasbi velja pravilo 'manj je več': "Številni hiti imajo samo 3 ali 4 akorde."

Zgradba. Ta mora biti logična, tako da ljudje, ki poslušajo pesem, glede na njen stil vedo, kateri del sledi.

Besedilo. Praviloma je nezapleteno, "tako da lahko kdorkoli razume sporočilo in so poistoveti z njim". Cilj je vzbuditi empatijo.

Refren. "Imeti mora enostavno melodijo, ki se jo da zlahka zapeti." To je tisto, kar si bo poslušalec zapomnil, zato je zelo pomembno, da se ponavlja.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika