Top 5 svetovnih razstav, ki jih v letu 2019 ne smemo zamuditi

Klavdija Rupar 01.02.2019
Foto: Unsplah

Vse od oljnatih slik iz 16. stoletja do robotskih skulptur v 20. stoletju, v letošnjem letu se nam obeta kar nekaj umetniških razstav, ki bodo še posebej navdušile vse ljubitelje umetnosti.

Beneški Biennale

Večkrat ga opisujejo tudi kot Olimpijske igre v umetnosti, saj je Beneški Bienalle tisti, ki povabi umetnike iz različnih držav, da bi jih predstavili na tej mednarodni razstavi, ki se dogaja na različnih prizoriščih po Benetkah.

11. maj – 24. november 2019 po različnih prizoriščih v Benetkah

Foto: La Biennale di Venezia

All the Rembrandts

Razstava, ki poteka v muzeju Rijksmuseum v Amsterdamu je poznana predvsem po prikazovanju najboljših Rembrandtovih kolekcij, letos pa zaznamuje 350 obletnico smrti tega velikega umetnika. To bodo proslavili z verigo razstav in dogodkov pod naslovom Year of Rembrandt. Na odprtju razstave bo predstavljenih 22 njegovih slik, 60 risb in več kot 300 printov.

15. februar – 10. junij 2019 v muzeju Rijksmueseum, Amsterdam

Foto: Rijksmuseum

Nam June Paik: The Future Is Now

Korejsko-ameriški umetnik Nam June Paik je bil pravi vizionar. V 70. letih je iznašel izraz "information superhighway", s čimer je poimenoval digitalno omrežje, ki nas bo nekega dne vse povezalo. Danes temu rečemo internet. Prestavljal si je tudi globalni virtualni svet, na katerem bi ljudje lahko delili svoje objave in videe. Razstava, ki bo predstavljena v Londonu v Tate Modern predstavlja njegovo delo skozi petdesetletno kariero.

17. oktober 2019 – 9. februar 2020 v Tate Modern, London

Foto: Tate Modern

Whitney Biennial 2019

Whitney Biennal je zagotovo razstava, ki bi si jo morali ogledati vsi tisti, ki jih zanima ameriška sodobna umetnost. Razstava, ki so jo prvič ustanovili leta 1932 je pomagala kapitulirati znane umetnike kot so Georgia O'Keefe, Jackson Pollock in Jeff Koons, da so postali svetovno znani.

17. maj – 22. september 2019 v Withney muzeju v New Yorku

Foto: Whitney Biennal/Ben Ganscos

Vaserly

Večkrat opisan kot dedek optične umetnosti, je madžarsko-francoski umetnik Victor Vaserly poznan po svoji geometrijsko prepoznavni umetnosti, pri kateri je uporabljal zanimive vzorce in barve. Gre za prvo retrospektivo v Franciji, ki je namenjena Vaserlyju, čeprav je umetnik večino svojega odraslega življenja preživel tam.

6. februar – 6. maj 2019 Pompidou Center, Pariz

Foto: Centre Pompidou

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča