Truhoma - dobrodelnost in tehnologija za pomoč Ukrajini

Helena Peterlin 19.04.2022
photo1.jpeg

V Truhomi smo za pomoč Ukrajini moči združili z mednarodno organizacijo Binance Charity, svetovno znano platformo za transparentne donacije v kriptovalutah. Ta je prek platforme Truhoma donirala 40.000 evrov za 1.000 paketov s hrano, kar je največja donacija prek naše platforme do sedaj. Zaradi prepoznavnosti organizacije Truhoma, zaupanja, ki smo ga deležni, uporabe verige blokov, ki zagotavlja 100 % transparentnost, rednih poročil s terena ter celovite koordinacije projekta z lokalnimi prostovoljci, ki so nam pošiljali foto in video material, je organizacija Binance Charity za donacijo za pomoč Ukrajincem izbrala ravno nas.

»Binance Charity je svoje poslanstvo za pomoč Ukrajini našla v sodelovanju z nami. Veseli in ponosni smo, da je Binance Charity v vsej poplavi dobrodelnih projektov, ki se trenutno odvijajo v svetu, izbral ravno nas. Prepričala jih je naša 100 % transparentnost, saj se donacije preko Truhome v celoti, brez posrednikov in stroškov, namenijo za nakup hrane in prenesejo do ljudi, ki jo najbolj potrebujejo. In ravno ta sledljivost dela zgodbo tako uspešno, Binance Charity pa se zahvaljujem za pomoč in zaupanje. To je veliko mednarodno sodelovanje, ki se bo zagotovo tudi nadaljevalo,« je po prejeti donaciji povedala Ana Lukner Roljič, ustanoviteljica in predsednica uprave Truhoma Fund Inc.

»Ponosni smo, da sodelujemo s Truhomo in podpiramo njihovo humanitarno delo v Ukrajini kot del naše zaveze, da bomo v Ukrajino poslali pomoč v višini 10 milijonov ameriških dolarjev. Truhoma je ena redkih organizacij, ki še vedno lahko nudi kritično pomoč ljudem, ki ostajajo v državi in se soočajo z nepredstavljivimi stiskami in izgubami. To počne na popolnoma transparenten način, kar je ključna vrednota, ki si jo delimo. Naše misli so z Ukrajinci in upamo, da jim paketi hrane prinesejo vsaj nekaj olajšanja v tem času velikih stisk,« je po donaciji povedala Helen Hai, vodja organizacije Binance Charity. 

Pomoč prebivalcem Ukrajine v obliki paketov hrane ima velik vpliv na ljudi, ki jih nujno potrebujejo, saj pri Truhomi zagotavljamo, da pomoč pride direktno v roke pomoči potrebnih. Truhoma je celotno prejeto donacijo v višini 40.000 evrov namenila za nakup 1000 paketov hrane, ki vsebujejo osnovna živila, kot so riž, testenine, konzervirana hrana, juhe, moka, kava, čokolada, paštete, bonboni, oreščki in pecilni prašek. Te pakete je s pomočjo partnerjev dostavila direktno v Kijev tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

Časovnica dogodkov: 

7. april – Paketi so bili naloženi na tovornjak, ki ga je voznik Aleksander odpeljal na 1.600-kilometrsko pot proti Kijevu.

8. april – Tovornjak je prečkal ukrajinsko mejo in se po 20 km ustavil v Agenciji za čezmejno sodelovanje.

9. in 10. april – Aleksander in tovornjak sta varno prenočila v skladišču Agencije za čezmejno sodelovanje, kjer so odločali o nadaljnjem poteku poti.

11. april – Sprejeta je bila odločitev, da zaradi razmer in nujnosti dostave, paketi nadaljujejo pot na drugem tovornjaku z novim voznikom Myhajlom.

12. april – Po zahtevni dvodnevni vožnji po poškodovanih cestah so paketi s hrano prispeli v Kijev, kjer so jih prevzeli prostovoljci dobrodelne organizacije Volonterska Sotnya. 

13. april – Volonterska Sotnya je pakete s hrano razdelila prejemnikom, ki jih nujno potrebujejo. 

Ko so predstavniki organizacije Volonterska Sotnya podpisali pogodbo o prevzemu pomoči in razdelili pakete, se je celotna donacija Binance Charity prek Truhome v vrednosti 40.000 evrov zapisala tudi na našo verigo blokov. 

Ta donacija nam pomeni zelo veliko. Mnoge države za Ukrajino donirajo milijarde dolarjev, ki se porabijo v vojaške namene. Donacija Truhome in organizacije Binance Charity je šla v roke neposredno civilistom, za kar smo izjemno hvaležni! Hrano trenutno močno potrebujemo in vse družine so vam iz srca hvaležne. Poleg vsega drugega so v paketih tudi bonboni in oreščki, kar je zelo lepo in prijetno,” je po prejemu 1000 paketov s hrano povedala Svitlana Dobrokhanska iz dobrodelne organizacije Volonterska Sotnya v Kijevu.

Kaj je Truhoma in za kaj si prizadeva
Truhoma razvija inovativne tehnologije za doniranje in prejemanje pomoči na 100 % transparenten, sledljiv in učinkovit način. V dobrodelnost si prizadeva vpeljati moderne tehnologije in ji tako povrniti ugled, ki si ga zasluži. V Sloveniji je že po nekaj mesecih postala široko prepoznavna, z mednarodnimi projekti za Ukrajino pa si je začela utirati tudi pot v tujino. Projekt, kjer je sodelovala tudi organizacija Binance Charity, je tisti, ki Truhomi odpira vrata za nadaljnja mednarodna sodelovanja, drugim organizacijam pa kaže pot, kako se lahko pridružijo Truhominemu gibanju. Do zdaj je bilo na platformi zbranih več kot 82.500 EUR, s katerimi je skoraj 2.000 družin prejelo več kot 2.000 paketov. Ob nadaljnji prisotnosti v Sloveniji in evropskih projektih bo Truhoma s svojimi dejavnostmi kmalu začela v Ameriki, kjer ima tudi svoj sedež.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča