Umetniško gibanje Bauhaus letos praznuje 100 let

Klavdija Rupar 27.02.2019
Foto: Pixabay

Avantgardno gibanje, ki je bilo ustanovljeno leta 1919 je eno izmed oblik avantgardne umetnosti, ki je skupaj z drugimi oblikovalo moderno umetnost. Večina teh žanrov je občudovala predvsem slike, Bauhaus pa je prevzel tudi druge materiale in discipline. Umetnost Bauhaus je tako s svojimi slikami, grafikami pa tudi arhitekturo in notranjim oblikovanjem dominirala v evropski eksperimentalni umetnosti med leti 1920 in 1930. Najbolj je bila povezana z Nemci, vendar so v njej inspiracijo iskali tudi drugi narodi. Danes njen vpliv lahko najdemo v umetnosti in dizajnih po celem svetu, tako v muzejih kot tudi v preprostih ulicah.

Nekaj zanimivih dejstev o Bauhausu

Vse skupaj se je začelo kot šola

Leta 1919 je Walter Gropius postal direktor nove institucije, Staatliches Bauhaus, oziroma na kratko Bauhaus, ki je skupaj združila Grand Ducal School of Arts in Crafts in Weimer Academy of Fine Art. Čeprav je bil Gropius arhitekt, Bauhaus pa v prevodu pomeni konstrukcijska hiša, šola dizajna do leta 1927 ni imela svojega arhitekturnega oddelka.

Šola je imela kar nekaj vplivnih umetnikov

Med profesorji je bilo veliko zelo znanih umetnikov, kot so Hinnerk Scheper, Georg Muche, Herbert Bayer, Walter Gropius, Wassily Kandinsky in mnogi drugi.

Umetniki so pripravljali legendarne zabave v kostumih

Čeprav Bauhaus povezujemo z minimalističnim dizajnom, so študenti in profesorji veliko svoje energije usmerili v oblikovanje nenavadnih kostumov za zabave.

Šola se je večkrat zaprla

Politična nesoglasja so pripeljala do različnih zaprtij šole. Leta 1925 se je iz Weimarja preselila v Dessau. Ko so naciji okupirali mesto, se je šola zaprla in se ponovno odprla v Berlinu.


V galeriji pa še nekaj ikoničnih kosov pohištva Bauhaus.

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča