Uporabni triki za pranje perila

Klavdija Rupar 14.06.2019
perilo

Redkokdo med nami ima rad pranje perila. Nekateri so nepotrpežljivi in ne marajo čakati, da se opere, spet druge pri zlaganju perila nekaj zmoti. Sicer oblačil ne moremo oprati namesto vas, lahko pa vam predstavimo nekaj trikov, s katerimi boste pranje perila vsaj malenkostno bolj vzljubili.

Rjuhe zmehčajmo z uporabo kisa

Ko se odločimo prati posteljnino, v boben zlijmo polovico skodelice destiliranega belega kisa, ki bo zmehčal blago in mu povrnil barve.

Poleg oblačil operimo tudi pokrovček od praška

Kolikokrat se nam zgodi, da pri nalivanju praška omažemo celoten pokrovček? Namesto, da ga obrišemo, ga samo vrzimo zraven oblačil, da se opere.

Foto: Unsplash

S kredo nad madeži maščobe

Kreda je izredno vpijajoča, zato z njo samo podrgnimo po kuhinjski krpi in vpila bo maščobo.

Oblačila posušimo hitreje s čisto brisačo

Med mokra oblačila, ki jih damo v sušilni stroj, dajmo čisto in suho brisačo, ki bo poskrbela, da bodo ostala oblačila hitreje suha.

Navidezno zlikajmo oblačila z ledenimi kockami

Če oblačila sušimo v sušilnem stroju, v boben vrzimo eno ali dve ledeni kocki in nastavimo na najbolj topel program. Para, ki bo nastala ob stopljenju kock, bo poskrbela za gladka oblačila.

Foto: Unsplash

Ko smo na poti, za odstranjevanje madežev uporabimo kremo za britje

Krema za britje vsebuje podobne sestavine, kot mila za čiščenje, penasta struktura pa je odlična pri odstranjevanju madežev. Na madež pošpricajmo kremo, počakajmo, da se vpije in popivnajmo.

Nogavice shranimo v vrečkah za delikatno perilo

Poznate vrečke, v katere lahko damo delikatno perilo? Te lahko uporabimo tudi za manjše predmete, ki se hitro porazgubijo. Takšne so tudi nogavice, zato jih razporedimo v pare in jih operimo v vrečkah.

Ko se vrnemo iz počitnic, operimo vsa oblačila

Se tudi vam večkrat zgodi, da še kakšen teden po prihodu domov ne pospravite kovčka? Najlažje to spremenimo tako, da takoj, ko pridemo domov spraznemo celoten kovček v pralni stroj in operemo vsa oblačila.

Oblačila dajmo v zamrzovalnik

To sicer ne bo pobilo bakterij, a noč v zamrzovalniku bo poskrbela, da bomo najljubše kavbojke lahko pred naslednjim pranjem vsaj še enkrat oblekli.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča