Urbano čebelarjenje: tudi v mestih lahko skrbimo za medeno prihodnost

CITYLIFE 14.05.2018
Urbano čebelarjenje

S svojim osnovnim poslanstvom, opraševanjem rastlin, čebele poskrbijo za kar tretjino hrane, ki se dnevno znajde na naših krožnikih. Tako imajo ključno vlogo pri zagotavljanju preskrbe s hrano, njihovo stanje pa je tudi pokazatelj zdravja in kakovosti okolja.
HOFER skrbi za medeno prihodnost
Pri HOFERju se dobro zavedajo pomena čebel, zato v okviru iniciative Danes za jutri pripravljajo številne družbeno odgovorne projekte. Da bi pomagali čebelam in tistim, ki se trudijo za njihovo dobrobit, so zasnovali projekt Skrbimo za medeno prihodnost. V okviru projekta tako v HOFERjevem raziskovalnem čebelnjaku, ki se nahaja v upravno-logističnem centru v Lukovici, v partnerstvu s Čebelarsko zvezo Slovenije, poteka raziskovanje stanja onesnaženosti okolja in analiza kemijske sestave cvetnega prahu tega območja. Aktivno spodbujajo zaščito čebel in izločanje čebelam škodljivih snovi iz pridelave sadja in zelenjave. V svojo ponudbo vključujejo medene izdelke in izdelke, prijazne čebelam, ter vsako leto brezplačno delijo semena medovitih rastlin. Prav tako redno sodelujejo pri projektih, ki osveščajo in izobražujejo o pomenu čebel in o tem, kako jim lahko pomagamo.
20. maj - prvi svetovni dan čebel 
Ob prvem svetovnem dnevu čebel so pri HOFERju prizadevanja še okrepili in pripravili okroglo mizo z gosti iz stroke in gospodarstva, ki je potekala pred urbanim čebelnjakom v ljubljanskem Botaničnem vrtu. Najmlajšim so ta pomemben dan približali s posebno čebeljo izdajo brezplačne otroške revije Ferdo raziskuje svet in z dnevom odprtih vrat raziskovalnega čebelnjaka, ki se ga je udeležilo preko 170 otrok, pripravili pa so tudi Čebelji dan. »To je naš priklon našim najmanjšim partnericam. Skrb zanje mora biti dolgoročna in razumemo jo kot veliko odgovornost, ki jo udejanjamo v okviru našega trajnostnega projekta Skrbimo za medeno prihodnost.Verjamemo pa, da lahko prav vsak od nas prispeva k ohranitvi medene prihodnosti,« so ob tem dejali pri HOFERju.

Fotografije: Jernej Kokol

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča