Vietnam nekoliko drugače

Lana Bauman 16.05.2019
Foto: Lana Bauman

Vietnam je obmorska država, kjer se je čas zaradi vpliva takratnih velesil ustavil nekje v petdesetih letih. O gibanju, ki zmanjšuje uporabo plastike se jim še sanja ne, kaj pomeni pravilo desnega pa raje preslišijo. Kaos, ki vlada na cestah večjih mest je za nas turiste skorajda neobvljadljiv, a kljub temu je prometnih nesreč pretežno malo. Kako jim to uspeva ostaja uganka.

Foto: Unsplash

Vietnam je država, ki ponuja tako mestni kaos, kot nepredstavljive lepote narave. Visoki otočki, ki spominjajo na ozke gore, kar rastejo iz morja. Kod seže pogled, je videti takoimenovane “Limestone” in morje. Ha Long Bay in Bai Tu Long Bay danes spadata v skupino 10 svetovnih naravnih čudes. Štrleči otoki so le ena izmed naravnih lepot, ki jih Vietnam ponuja. Pokrajine vredne ogleda so vsekakor Sapa, ki očara z riževimi polji, Ninh Binh, ki nudi vožnjo s čolni v neokrnjeni naravi in skozi jame, Cham Island, Pu Mat National Park, Mui Ne in še mnogo drugih. Ker pa tako ko mi, želi te lepote videti še tisoč drugih ljudi, zato je turistična nasičenost prisotna na vseh večjih znamenitostih. Pravtako se je potrebno zavedati, da so slike, ki jih zasledimo na socialnih omrežjih, zmeraj nekoliko idealizirane, zato ne pričakujte preveč.

Foto: Unsplash

Če so naravna čudesa Vietnama raj za mirno dušo, so mesta popolno nasprotje. V mestih vlada prometni kaos, hrup in prodajalci, ki želijo iz vsakega turista izvleči denar. Pa tudi vonj ozračja ni ravno gorski. Na ulicah so stojnice, ki prodajajo žive ali mrtve, pečene ali surove živali in tudi takšne, ki prodajajo resnično okusno hrano. Kulinarika je vsekakor ena izmed boljših stvari v mestu. In nakupovanje. Večja mesta ponujajo ogromno manjših trgovin z resnično ugodnimi oblačili in najrazličnejšimi dodatki. Najlepše mesto Vietnama je vsekakor Hoi An, ki je znano po svojih lampiončkih. Ti krasijo celotno mesto, ob večerih pa zasvetijo in ustvarijo romantično vzdušje. Hoi An je tudi vodilno mesto v kvaliteti kulinarike in veliki ponudbi različnih aktivnosti. Mesto je znano po ugodnih in kvalitetnih krojačih.

Nasveti:

  • Ker kuhinjska čistoča restavracij ni na evropskem snivoju priporočamo cepljenje proti Tifusu in Hepatitisu A.
  • V potovalki pusti nekaj dodatnega prostora za novo svileno obleko po meri
  • Poskusi tradicionalno vientamsko kavo
  • NIč ni tako, kot je prikazano na slikah
  • Bodi pripravljen na vožnjo s skuterji
  • Barantaj, ne strinjaj se s prvo ceno, ki ti jo ponudijo
  • Udeleži se kuharskega tečaja
  • Oglej si mesto Hoi An

Fotogalerija

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča