Vzorčna hiša Lumar prejela certifikat Active House

CITYLIFE 26.09.2019
Vzorčna hiša Lumar

Nova vzorčna hiša je grajena po konceptu LUMAR ZERO EMISSION LIVING® in je skupek več kot desetletja razvojnih korakov, idej, konceptov in trdega dela. Dogodka so se, poleg poslovnih partnerjev, zaposlenih in medijev, udeležili tudi visoki gostje – g. Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ga. Lone Feifer, generalna sekretarka v Active House Alliance iz Bruslja in Lumarjevi ambasadorji, med drugim Jakov Fak, Mitja Petkovšek in Marko Potrč.

Ambasadorji in ponosni lastniki hiš Lumar: Mitja Petkovšek, Marko Potrč in Jakov Fak.

Zdravo in udobno bivanje

Lumarjeva aktivna hiša v Dragomlju je lep primer, kako lahko zgradba ustvari zdravo in udobno življenje za svoje prebivalce z minimalnim odtisom in podnebnimi vplivi.

Pomembnost sledenja trajnostnim principom gradnje je v svojem nagovoru izpostavil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, ki je vsem zaposlenim tudi iskreno čestital ob prejemu certifikata Active House: "Lumar je nedvomno pomemben igralec v svoji dejavnosti, kot tudi nepogrešljiv zaposlovalec v regiji. Še večjo težo pa ima vaša trajnostna naravnanost."

Marko Lukič, direktor podjetja Luma; Lone Feifer,Active Hause Alliance, minister Zdravko Počivavšek in Milan Lukič ustanovitelj podjetja Lukič.

Gospa Lone Feifer, generalna sekretarka v Active House Alliance iz Bruslja je podelila certifikat Marku Lukiću, direktorju Lumarja in poudarila, da je vizija Active House v načrtovanju stavb, ki dajejo več, kot porabijo. »Specifikacija Active House vsebuje tako kvantitativne kot kvalitativne kriterije. Vsak od principov ugodja, energije in okolja je razdeljen v tri podkriterije in ti kvantitativni parametri predstavljajo devet najbolj pomembnih tematik za vrednotenje stavbe po shemi Active House, med katerimi je še posebej za izpostaviti kakovost notranjega zraka, dnevno svetlobo in vpliv na okolje«. 

Marko Lukić, direktor podjetja Lumar, je povedal, da je hiša Lumar Primus-R 150 iEDITION nadgradnja dosedanjih pionirskih projektov podjetja. "Hišo smo koncipirali ob enakomernem upoštevanju ključnih kriterijev trajnostne gradnje in bivalnega ugodja. Prav slednje predstavlja eno ključnih želja in pričakovanj uporabnikov, z rešitvami koncepta ZERO EMISSION LIVING® pa smo poleg tega poskrbeli tudi za celovite trajnostne rešitve bivanja," je povedal Lukić. Zgrajena je na racionalnem tlorisu z odprto zasnovanim bivalnim prostorom v pritličju, ki združuje kuhinjo z jedilnico in dnevnim prostorom, v nadstropju pa so funkcionalno zasnovani spalni prostori, ki na dani kvadraturi nudijo maksimalno bivalno ugodje. Hišo odlikujejo čiste linije, sodobnost in kompakten dizajn. 

"S predstavljeno vzročno hišo v Dragomlju smo naredili še en večji korak v razvoju trajnostnih stavb in k uresničitvi naše filozofije ustvarjati stavbe z minimalnim vplivom na okolje, nizkimi stroški obratovanja in vzdrževanja ter najvišjo stopnjo bivalnega ugodja. Te rešitve predstavljamo kot standarde za vse naše bodoče hiše," je zaključil direktor Lukić. 

Nova vzorčna hiša Lumar bo na ogled 28. septembra, ko v podjetju pripravljajo dan odprtih vrat na katerem bodo v živo predstavili koncept gradnje LUMAR ZERO EMISSION LIVING® ter druge trajnostne elemente sodobne gradnje.

Več na: lumar.si

Fotogalerija

Vzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša LumarVzorčna hiša Lumar

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča