Zakaj smo po jedi utrujeni?

Valentina Jarc 10.03.2021
utrujeni po jedi

Lahko se potolažite z dejstvom, da je občutek utrujenosti po obroku nekaj običajnega, lahko pa berete dalje in ugotovite, zakaj se po jedi počutite utrujeno (namig: nekatera živila nas preprosto utrudijo) ter odkrijete nekaj načinov, kako se temu izogniti.

3 najbolj pogosti razlogi, zaradi katerih smo po jedi utrujeni

Jeste hrano, ki uspava

Tako kot nekatera hrana prebudi naše telo (kava), nas druga uspava. Verjetno ste že slišali za triptofan, aminokislino, potrebno za tvrobo serotonina, nevrotransmiterja, ki pomaga uravnavati spanec. Obrok, bogat s triptofanom, v telesu vpliva na proizvodnjo večje količine serotonina, kar vodi do znanega občutka utrujenosti. Triptofan vsebuje predvsem hrana z visoko vsebnostjo beljakovin, vključno s sojo, jajci, sirom, tofujem in ribami.

Ne spite dovolj
Če vaše telo ni spočito, boste utrujeni ne glede na to, ali ste jedli zajtrk in kosilo ali ne.

Ne telovadite dovolj
Redna vadba (tudi samo hiter sprehod) pomaga, da smo čez dan budni in prisotni. Če večino dneva preživite v sedečem položaju, je veliko večja verjetnost, da se boste počutili letargične - pred, med in po obrokih.

Kako se izogniti utrujenosti po jedi

Bodite pozorni na to, kaj jeste
Kot smo že omenili, nekatera živila so vzrok za utrujenost in zaspanost po obroku. Da bi se izognili utrujenosti po obroku, v jedilnik vključite hrano, ki vam bo dala energijo.

Kokice. Pokovko običajno obravnavamo kot prigrizek, saj jo v kinu tako pogosto postrežejo z maslom. Če jo pripravimo na bolj zdrav način, je to super jed, ki nam bo dala energijo brez občutka zaspanosti.

Špinača. Zelena listnata zelenjava je najbolj zdrava hrana, ki jo poznamo, hkrati pa je tudi dober vir energije. Je polna železa, zaradi katerega se po jedi počutimo budno in skoncentrirano.

Oves. Ovseni kosmiči so čudovit zajtrk, kot tudi kosilo. Telo zrna absorbira počasi, kar omogoča daljše sproščanje energije. Vsebujejo tudi vitamine B, kot sta niacin in folat, ki telesu pomagajo presnavljati energijo.

Čičerika. Čičerika vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Ogljikovi hidrati povečajo energijo, maščobe in beljakovine pa stabilizirajo krvni sladkor.

Gibajte se
Med delom si vzemite odmor za sprehod po soseski ali bližnjem parku. Če je možno zjutraj ali zvečer vadite jogo, čez vikend pa se odpravite v hribe. Na dan naj bi bilo zdravo narediti 10 tisoč korakov, a tudi pol toliko bo povsem dovolj, da se boste po jedi in na sploh dobro počutili. Po raziskavah sodeč naj bi bilo pri starejših ženskah 4.400 korakov na dan povezano z 41-odstotnim manjšim tveganjem za smrt v primerjavi z ženskami, ki so (v času raziskave) prehodile 2.500 korakov na dan ali manj.

Naspite se
Obsežna študija spanja, ki jo je leta 2007 izvedla univerza v Turkuju na Finskem, je pokazala, da imajo ljudje s pomanjkanjem spanja (do 5 ur spanja na dan) zmanjšan reakcijski čas, bolj omejeno sposobnost pozornosti, težave s kratkoročnim in dolgoročnim spominom, logičnim sklepanjem, kritičnim mišljenjem in preklapljanjem med nalogami. Kar nekaj razlogov torej, da se končno dobro naspite. Investirajte v kakovostno vzmetnico, masko za spanje, eterično olje sivke, kamilični čaj in pred spanjem namesto gledanja Netflixa začnite vaditi jogo.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča