Zakaj vsaka pisarna potrebuje introvertirano osebo?

Klavdija Rupar 12.11.2018
Zakaj vsaka pisarna potrebuje introvertirano osebo?

Introvertirani se zato močno trudijo, da postavijo meje in uporabijo obrambne mehanizme, ki jim pomagajo, da blestijo v delovnem okolju. Sicer niso izolirani, je pa res, da naša delovna kultura večkrat ne prepozna potreb in tudi prednosti nekoga, ki je bolj zaprt in umirjen.

A stanje se spreminja na bolje in delodajalci so začeli prepoznavati, da tudi intoverti lahko veliko pripomorejo k delovni dinamiki. In zakaj vsaka pisarna potrebuje bolj umirjene ljudi?

Lahko delajo samostojno

Nimajo težav s timskim delom, a so enako zadovoljni, ko delajo sami. To je za njihovega šefa olajšanje, saj mu ni potrebno ves čas skrbeti za njih. Če jim ljudje, s katerimi delajo, zaupajo nalogo, to vzamejo kot kompliment, saj to pomeni, da zaupajo v njihove sposobnosti.

Govorijo takrat, ko imate kaj pametnega za povedati

Introvertirane večkrat označijo kot sramežljive in za nekatere to velja, nekateri pa samo opazujejo dogajanje in vpijajo informacije. Introverti so ljudje, ki globoko razmišljajo, zato govorijo samo takrat, ko vedo o čem govorijo in imajo kaj pametnega za povedati. Ne hitijo z govorjenjem in ne vpadajo v besedo. Kar počakajte na njihov odziv, saj bo zagotovo vreden časa in čakanja.

Imajo močen in stabilen nastop

Njihova tiha narava daje občutek miru in samozvestne energije, kar je odlično, saj so pravo nasprotje ekstrovertov in hitro lahko poskrbijo za ravnovesje med kaosom, ki ga povzročajo in mirnostjo, ki jo oddaja intorvert. Obenem pa to pomeni tudi, da lažje ohranijo mirne živce, ko pride do nepredvidenih situacij.

So dobri govorci in predavatelji

Ni nujno, da je bolj zaprta oseba, slabši govorec ali predavatelj. Pomeni samo to, da niso najbolj navdušeni nad predstavitvami in da potrebujejo malo več časa za pripravo. Lahko jih skrbi, da njihov način predstavitve ni tako velik kot od njihovih ekstrovertiranih sodelavcev, a njihov naraven, nepristranski način, bo dobro vplival na ljudi, ki se bodo lahko namesto na njih osredotočili na predstavitev. 

Razmišljajo izven okvirjev

Stereotipi določajo, da so ponavadi kreativci in umetniki bolj ekstrovertirane narave, a veliko umetnikov je v resnici introvertiranih. Najboljše ideje dobivajo med umirjenimi in tihimi obdobji, ko razmišljajo o različnih perspektivah in eksprimentriajo s kreativnostjo ter logiko. 

So dobri poslušalci

Intovertirani so dobri poslušalci in sposobni ločiti med pomembnimi informacijami (sestanki, imena strank, lokacije, dokumenti) in nepomembnimi pogovori (pisarniške govorice). Zmožni so filtrirati informacije, ki jih potrebujejo in sodelavce spomnijo na stvari, ki jih včasih pozabijo. 

Foto: Unsplash

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča