Zanimiva dejstva ob dnevu žena

Klavdija Rupar 04.03.2021
dan žena

Dan žena praznujemo kot počastitev ženskih gibanj in ženskih vplivov v politiki, ekonomiji in kulturi. Prvi dan žena je bila leta 1911, poleg ženskega opolnomočenja pa tudi cilja k enakosti med obema spoloma na širši globalni ravni. Zato vam danes predstavljamo nekaj zanimivih dejstev ob dnevu žena.

Dan žena se je rodil leta 1908
Prvi dogodek za dan žena se je sicer zgodil leta 1911 v Avstriji, na Danskem, v Nemčiji in v Švici, že leta 1908 pa je kar 15.000 žensk korakalo po ulicah New Yorka in zahtevalo manj delovnih ur, boljše plačilo in volitveno pravico. UN je praznik priznal šele leta 1975.

Michelle Obama je marec razglasila za Mesec ženske zgodovine
Leta 2011 je Michelle Obama poskrbela, da je bil v Združenih državah Amerike celoten mesec marec posvečen ženski zgodovini.

Ženske še vedno zaslužijo manj
Poročilo UN Women Report iz leta 2015 kaže, da čeprav ženske delajo več ur od moških in se štejejo tako plačane kot neplačane ure, ženske še vedno zaslužijo kar 24-odstotkov manj kot moški po celem svetu. Najhujša razlika je v Severni Aziji, kjer ženske zaslužijo kar 33-odstotkov manj kot moški.Foto: pinterest

Ženske še vedno bolj skrbijo za gospodinjstvo in otroke
UN poročilo prikazuje, da ženske še vedno več skrbijo za gospodinjstvo in otroke kot moški. Ženske naj bi za gospodinjstvo skrbele tri ure več kot moški in dvakrat do desektrat več skrbele za otroke in upokojence.

Niti ena država na svetu še ni dosegla spolno enakosti
Po poročanju UN niti ena država na svetu še ni dosegla spolne enakosti, znotraj ekonomskih, političnih in družbenih kriterijev. Ženske se namreč vsakodnevno spopadajo z raznimi problemi v čisto vseh delih sveta, od čisto splošnih človeških pravic do tega, da še vedno ne morejo postati vodje v korporativnih službah.

Ženske so boljše vodje kot moški
Raziskave so pokazale, da so podjetja, ki jih vodijo ženske bolj uspešna od podjetij, ki jih vodijo moški. Ženske so namreč bolj poštene, bolj sočutne in bolj zaupanja vredne.

Dan žena je nacionalni praznik v kar nekaj državah
Dan žena sicer pri nas ni nacionalni praznik, je pa v naslednjih državah: Afganistan, Kuba, Vietnam, Uganda, Mongolija, Gruzija, Laos, Kambodža, Armenija, Belorusija, Črna gora, Rusija in Ukrajina so samo nekatere od držav, v katerih je dan žena nacionalni praznik.Foto: pinterest

Dan žena ponekod praznujejo skupaj z materinskim dnem
Tako dan žena kot materinski dan slavi ženske, zato so v nekaterih državah praznovanje obeh praznikov združili. Na ta dan otroci presenetijo svoje matere in babice z manjšimi darili. Praznik je združen v Srbiji, Albaniji, Makedoniji in Uzbekistanu.

Vsako leto ima dan žena drugo temo
Leta 1996 je UN predstavil prvo temo ob praznovanju mednarodnega dneva žena: Praznujemo preteklost, načrtujemo prihodnost. Leta 1997 je bila tema Ženske za mirovno mizo, leta 1998 pa Ženske in človeške pravice. Lansko leto je bila tema: Borimo se za enakopravnost, letošnja tema pa je Choose to Challenge oz. Izberi izziv.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča