dreamstime141742971

Naj poletne šolske počitnice spremlja previdnost na cestah

CITYLIFE 05.07.2023

Visoke temperature, povečana gostota prometa, zastoji, dela na cestah in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti. Počitniška brezskrbnost naj se ne odraža v prometu – prometna pravila in razmere na cesti naj vozniki dosledno upoštevajo in bodo vselej še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti – pešce, kolesarje in motoriste.

dreamstime29602158

Pred odhodom na pot

Pot dobro organizirajte in načrtujete, preverite delovanje vašega vozila. Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena; zagotovite dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah. Poskrbite za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu. Preverite pravilno in dosledno pripetost vseh potnikov in uporabo otroških zadrževalnih sistemov.

zadostnakolicinavodenapoti

Na poti

Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in upoštevajte varnostno razdaljo. Ne uporabljate mobilnega telefona in vselej vozite trezni! Med daljšo vožnjo naj vozniki poskrbijo za redne postanke, približno na vsaki dve uri.

Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za počitek. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara!

08prevoztovorakolesastreha

Kolesarji in vozniki e-skirojev, poskrbite za svojo varnost

Na cestah bodite kar najbolj pozorni, saj je za nastanek nesreče dovolj majhna napaka. Uporabljajte prometne površine, namenjene kolesarjem in e-skirojem. Vozniki pa bodite nanje pozorni in ne pozabite na novo pravilo: prehitevajte jih varno, z bočno razdaljo, ki znaša vsaj meter in pol!

napotovanjev2apriprava 1

Več na avp-rs.si!

Izbor urednika