Kako ustvariti kapsulno garderobo?

Klavdija Rupar 03.10.2021
mukuko-studio-mu88mlefcou-unsplash

V katero skupino ljudi spadate? V tisto, ki ves čas nakupuje nova oblačila, polni omaro in ima občutek, da nima ničesar za obleči? Ali v tisto, ki ima le točno število določenih kosov, jih zna kombinirati med seboj in si le redko kupi kakšen kos oblačila?

Sama zagotovo spadam v zlato sredino. Vedno sem imela rada oblačila in modo, pogosto sem tudi vso žepnino in prislužen študentski denar zapravila za nov kos. Dokler nisem malenkost odrasla in ugotovila, da lahko za en kos oblačila odštejem malo več denarja in ga tudi nosim dlje časa ter ga kombiniram k različnim stvarem. Decembra sem dodobra pospravila svojo omaro in v letošnjem letu kupila le nekaj oblačil - takšnih, ki jih nosim na dnevni ravni oz. jih res potrebujem. Po pravici se počutim kar bolj svobodno, ker imam manj oblačil in redko pride do občutka, da nimam nič za obleči. Začela sem uživati v stvareh, ki jih imam, kombiniram jih na različne načine in jih večkrat nosim.

In točno to je neke vrste kapsulna garderoba. Gre za garderobo, ki jo sestavljajo raznoliki kosi, ki jih radi nosite. V njej najdemo nekaj zgornjih delov oblačil, nekaj spodnjih delov oblačil, obleke, čevlje, jakne ali plašče ter modne dodatke - vse v takšnih barvah in krojih, da lahko nosite za v službo ali zvečer za na zmenek. Predvsem pa pomeni, da ima vaša omara manj trendi kosov, ki jih boste nosili le eno sezono in več kvalitetnih kosov, ki vam bodo zdržali nekaj let. Vzemimo za primer pleteno obleko - čez dan jo lahko nosite v kombinaciji s supergami in usnjeno jakno, za na zmenek pa z gležnarji z visoko peto in trenčkotom.

Ko enkrat ugotovite, kako se lotiti kapsulne garderobe, boste to lahko uporabljali vsak letni čas.

Foto: pexels

Zakaj nam je kapsulna garderoba všeč?

Večkrat se zgodi, da v navalu navdušenja kupimo kos oblačila, ki nam potem leži v omari in ga oblečemo le enkrat ali dvakrat. Kupili smo ga, ker smo ga videli na drugi osebi ali ker je trenutno v trendu. Na koncu pa se vedno znova vrnemo k našim najljubšim kosom oblačil. Obenem smo prepričani, da bomo z več kosi v garderobi poskrbeli za bolj raznolike stile. Napaka. Manj kosov pomeni bolj raznolike stile, saj je raznolikost bazirana na kvaliteti. Tako boste lahko normalno pogosto nosili svoje najljubše kose, v kombinaciji z različnimi kosi v vaši omari, obenem pa precej bolj lahko izkoristili svojo domišljijo. Poleg tega boste posledično porabili manj denarja in ga investirali v boljše kose oz. v druge stvari, ki niso povezane z oblačili.

Kako postaviti kapsulno garderobo?

Prvi korak je, da dobro pregledate svojo omaro in kaj vse se najde v njej. To pomeni, da ven vzamete prav vsak kos oblačila in ga ocenite.

Razdelite jih na štiri kupe:

  • Ta kos mi je zelo všeč in bi ga brez težav nosil jutri. To so kosi, ki so vam prav, ustrezajo vašemu načinu življenja in se v njih odlično počutite. Te vsekakor obdržite.
  • Kup mogoče. Te kosi vam mogoče niso povsem prav, ampak imajo neko sentimentalno vrednost, ampak ne veste točno, zakaj jih ne nosite več. Zložite jih v škatlo in jih pospravite nekam, kjer bodo lahko dostopni. Če jih ne boste oblekli do konca sezone, jih podarite.
  • Nikakor. Ne glede na to, ali vam ta stil ni več všeč, ali vam oblačilo ni več prav. Če ga niste nosili zadnje leto in do njega nimate nobene navezanosti, se poslovite.
  • Sezonska oblačila. V času poletja, naj bodo v omari poletna oblačila, v času zime pa zimska. Tista oblačila, ki jih v določenem letnem času ne potrebujete, enostavno zložite v škatlo in jih pospravite drugam.

Foto: pexels

Ko zaključite, preglejte, kaj vse je ostalo v vaši omari, kakšen je vaš stil in kaj vse vam manjka. Mogoče imate dovolj jaken, vendar vam manjkajo kavbojke. Sedaj boste brez težav vedeli, kateri kos kombinirati z drugim kosom. To ne pomeni, da nikoli več ne kupite kosa, ki je v trendu, enostavno boste samo bolje vedeli, kako ga boste kombinirali s preostalo garderobo. 

Vir: Theeverygirl.com

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika