Fontana vin Vodole - prostor za dobro družbo, hrano in pijačo

CITYLIFE 04.04.2023
af04735-2

V osrčju štajerskih goric stoji posestvo z zanimivim in srčnim imenom – Posestvo Sončni Raj. Le nekaj minut iz Maribora, v vasi Vodole, sta Bogdan Mak in žena Petra pred sedmimi leti začela z razvojem zapuščene kmetije in se odločila širši javnosti predstaviti drugačno zgodbo kmetijstva. V tem času je posestvo postalo njuno življenje. 

Del tega posestva je tudi Fontana vin Vodole. Gre za prav poseben prostor, kjer so se povezali z lokalnimi vinarji, v ospredju pa je povezanost z naravo, celotno izkušnjo pa polepša še avanturistični najdaljši dvosmerni zipline v Sloveniji.

Fontana vin Vodole, ki je po svoji ponudbi zagotovo ena največjih fontan v Evropi, je svoja vrata odprla novembra 2019. Svečano otvoritev so želeli narediti leto kasneje, a kot je že dobro znano, se je zaradi epidemije čas ustavil. Sedaj se stvari ponovno postavljajo v okvirje in čas je za obisk posestva in fontane, kjer se kot pravi pravi Bogdan Mak, »vedno kaj dogaja in za vsakega se nekaj najde«!

af04638 2Fontana vin Vodole

Vinarji na Fontani vin Vodole

Na Fontani vin Vodole najdete šest do osem vinarjev iz lokalnega okolja, oz. iz lokalne mariborske vinske ceste. Dva sta po večini predstavnika rdeče sorte, najbolj pogosta sta modri pinot in modra frankinja, ostali pa predstavniki belih vin (Chardonnay, Renski rizling, Rumeni muškat, Sauvignon, Sauvigner gris, Kerner). »Ideja naše vinske fontane je povezovanje in iz tega je logična posledica, da so naši favoriti lokalni vinarji,« je povedal Bogdan Mak. Trudijo se, da so na voljo tako suha, polsuha in polsladka vina, vmes pa tudi ekološki in konvencionalni vinarji. Ob degustacijski ponudbi je na voljo tudi širok nabor izjemnih vin iz vinske karte. V njej so zajeta imena vinogradnikov Podravja in Pomurja pa vse do goričkega.

Vinarji so bili lansko in letošnjo leto enaki, malenkost so se spremenili le posamezni vzorci. Drugo leto pa sledi popolna sprememba ponudbe, saj si želijo, da bi obiskovalci vsako sezono dobili povsem novo izkušnjo.  

In kaj je pokušnja vina brez dobre jedače? Tudi za to je poskrbljeno, saj so se povezali s kmetijsko zadrugo Rače, s katero so skupaj razvili prav posebno 100-odstotno govejo salamo s konopljinimi semeni, v ponudbi pa so še dimljene krače, domači siri, parmezani in ogromno sadja ter zelenjave. Pozabili niso niti na vegetarijance.  

af05052 2Fontana vin Vodole

Poslanstvo Fontane vin Vodole

Kot pravi Bogdan Mak, je glavno poslanstvo fontane vin Vodole, obiskovalcem ponuditi izkušnjo okušanja odličnih vin. Osnovna vizija celotnega Posestva Sončni gaj, pod katerega spada tudi Fontana vin Vodole, pa je učilnica na prostem za vse generacije. »V ospredju je družina, za katero si želimo, da pri nas kakovostno preživi čas. Pri nas so dobrodošli tudi tisti, ki ne pijejo alkohola, saj zanje in naše najmlajše pripravljamo tudi okusne brezalkoholne napitke, ki si jih lahko sami natočijo s kozarcem iz recikliranih materialov,« dodaja Bogdan. Na voljo so sirupi konoplje, melise, sivke in žajblja.

Prav posebej je poskrbljeno tudi za otroke, saj imata z ženo kar štiri. Na voljo je zipline, ki seveda ni primeren zgolj za otroke, redno pripravljajo tudi različne tematske delavnice. Recimo že za veliko noč bodo skupaj barvali pirhe, iskali zajčke in druge zaklade velike noči. »Ena izmed številnih je tudi delavnica izdelave mil, kjer skupaj iz domačih zelišč izdelamo milo, ki ga otroci kasneje z velikim veseljem uporabljajo tudi doma.«

Velikonočni vikend v Fontani vin: 

  • Petek, 7. april (velikonočni petek, ki ga zaznamuje post): posebni velikonočni (brezmesni) meni
  • Sobota, 8. april (velikonočna sobota): animacije za otroke: barvanje pirhov, iskanje pirhov po posestvu Sončni raj, ogled in crkljanje zajčkov
  • Nedelja, 9. april (velika noč): degustacija velikonočne šunke
  • Ponedeljek, 10. april (velikonočni ponedeljek): dan s Filipom Flisarjem + degustacija velikonočne šunke

af04660 2Fontana vin Vodole

Fotogalerija

Fontana vin Vodole Fontana vin Vodole Fontana vin Vodole Fontana vin Vodole Fontana vin Vodole Fontana vin Vodole Fontana vin Vodole Fontana vin Vodole Fontana vin Vodole Fontana vin Vodole Fontana vin Vodole

Izbor urednika