Jesen in zima v Srbiji - top 3 destinacije za popoln urbani pobeg

CITYLIFE 31.10.2022
fotka-1-beograd-hram-svetog-save-zima-shutterstock-2

Mnogi pa se skrivajo v mestih sosednje Srbije, dežele bogate kulture, odlične zabave in še boljših gostiteljev, ki so se vas vedno pripravljeni razveseliti. Skoraj vsa mesta so na dosegu roke, zato vas le kratka vožnja z letalom ali avtomobilom loči od nepozabnega vikenda, morda pa tudi daljšega potovanja. Vsekakor, ne glede na to, koliko časa boste ostali v enem od srbskih mest, vam nikoli ne bo dolgčas.

Spodaj vam predstavljamo top 3 srbska mesta za popoln urbani pobeg jesenskem ali zimskem času!

Beograd, mesto kjer vam nikoli ne bo dolgčas
Vas že dolgo ni bilo v prestolnici Srbije? Naj ne mine preveč časa, preden ga obiščete, saj vas vedno čaka toliko novega in zanimivega! Beograd je top destinacija za vse letne čase, polna življenja, zabave, topline, vonjav in okusov, zaradi katerih se številni gostje vedno znova vračajo. Razlog za to je, da beograjske lepotice vedno nestrpno pričakujejo goste.
Pogled čez reko Savo na Saborno-cerkvo v Beogradu. Mestni park Kalemegdan z beograjsko trdnjavo vam bo ponudil popoln pogled na sotočje Save in Donave, takoj po uživanju v panorami pa se boste lahko spustili v betonsko dvorano, kjer se nahajajo nekatere mestne znamenitosti in najboljše restavracije.

Trg Nikole Pasića, Beograd.
Do Kalemegdana se lahko sprehodite po ulici Kneza Mihajlova – žilnici mesta – kjer vas čaka kopica restavracij, kavarn in trgovin za kakovostne nakupe. Tam boste urbani Beograd najbolje spoznali skozi njegove grafite, pomembne zgradbe in spomenike. Če želite videti Beograd, kot je bil nekoč, je Skadarlija pravo mesto za vas! Številne pisane restavracije vam bodo pripravile tradicionalno srbsko hrano, vi pa boste uživali ob zvokih glasbenikov, ki bodo zagotovo našli točno tisto pesem, ki jo želite slišati v tistem trenutku. Če želite mesto spoznati skozi kulturo in zgodovino, je nepogrešljiva lokacija hram svetega Save, ki je med najbolj fascinantnimi pravoslavnimi templji na svetu, z mogočnim mozaikom na kar 15.000 kvadratnih metrih. 

Beograd, praznovanje novega leta. (foto: Oksana Toskić)
Povsem drugačen Beograd boste spoznali, ko boste prečkali enega izmed mostov čez Savo. Novi Beograd je bil zgrajen pod vplivom Le Corbusiera in arhitekture mednarodnega duha, danes pa je sodobno poslovno središče s sodobnimi hoteli, trgovskimi centri in poslovnimi stavbami. Ne spreglejte Muzeja sodobne umetnosti, ki se vizualno in estetsko odlično poda v ta del mesta. Ob koncu leta bodo pripravili poseben program ob praznikih, zato je morda takrat najboljši čas za obisk srbske prestolnice.

Novi Sad, eno najlepših srbspkih mest

Novi Sad (foto: Aleksandar Milutinović)
Novi Sad tradicionalno prevzame praznično vzdušje v začetku decembra, ko se osrednje mestne ulice spremenijo v pravljična območja, okrašena z okrasnimi lučkami. Glavni mestni trg bo okrasil festival bonbonov, tort, pesmi in nasmehov - Novosadski Zimzolend. Popoln za razveseljevanje vaših najdražjih! Praznični čar bo čutiti na več lokacijah, tako vas pred nakupovalnim centrom Promenada pričakuje zimski festival "Božične čarovnije", čarobni "Ledeni gozd" pa bo Donavski park spremenil v pravo pravljično drsališče. Tudi najstarejša tržnica v mestu bo decembra kar dvakrat pravi mali raj, kjer boste na »Nočnem bazarju« lahko našli izdelke malih proizvajalcev.

Novi Sad (foto: Aleksandar Milutinović)
Za glasbene sladokusce so na voljo tradicionalni božično-novoletni koncerti klasične glasbe, v novo leto pa vstopite z organiziranimi sprejemi na prostem. Letošnje zimske fantazije ne smete zamuditi vsi ljubitelji "hikinga", "trail" teka in nordijske hoje, saj se lahko pridružite še zadnji letošnji tekmi, ki poteka na bližnji Fruški Gori - "Winter Trail Race"

Novi Sad (foto: Aleksandar Milutinović)

Novosadske zimske fantazije ni mogoče v celoti doživeti, če vsaj en dan ne obiščete znamenitih čardakov, kmetij ali kleti na Novosadski vinski cesti. Toplo in intimno vzdušje v teh čarobnih krajih po mestu bo še dodatno popestrilo vaše bivanje. Prijatelji, vino, prasketanje ognja iz kamina in tamburaši ob vrhunskih gastronomskih užitkih, je le nekaj, česar ne boste nikoli pozabili!

Novi Sad (foto: Dušan Dimić)

Subotica in Palić
Subotica svojim gostom pozimi ponuja ogled kulturnih znamenitosti - mestne hiše, njene razgledne ploščadi, Rajhlove palače, sinagoge, mestnega muzeja in številnih drugih stavb, zgrajenih v secesijskem slogu.


Vse znamenitosti Subotice se nahajajo v coni za pešce s kavarnami in butiki, kjer duh starih časov ustvarja posebno in prijetno vzdušje. Turistična organizacija mesta Subotica organizira brezplačne sprehode po mestu vsako sredo od 10. ure in vsako soboto od 13. ure. Izhodišče je Modri vodnjak, ki se nahaja v neposredni bližini Mestne hiše. V središču mesta bo od 5. decembra 2022 do 13. januarja 2023 potekal Božični sejem – Winter Fest, ki obiskovalcem ponuja različne gurmanske specialitete, ročna dela in številne druge zanimivosti. Letošnja novost je ledeni tobogan v središču mesta. Novo leto že tradicionalno pričakajo na osrednjem mestnem trgu.


Če raje uživate v naravi, so le nekaj kilometrov od mesta zavarovana naravna območja, kmetije, hlevi in slikovite vasi. Gostje si lahko privoščijo kozarec odličnega vina ob obisku nekaterih najbolj znanih vinarjev v Srbiji ali pa uživajo v lokalni hrani, ki predstavlja mešanico kuhinj vseh narodov, ki živijo na tem območju. Tudi jezero Palić se nahaja osem kilometrov od centra Subotice. Nenavadne zgradbe iz začetka 20. stoletja, "Veliki park", jezero in mirna okolica naredijo Palić edinstven kraj za počitnice. Vrhunski hoteli, restavracije in kavarne, športna in rekreacijska igrišča, živalski vrt, kolesarske steze, zabavni objekti in druge aktivnosti so tako ob jezeru Palić odlično mesto za popoln oddih.


Novost so tudi brezplačne peš ture po Paliću, ki jih organizira Turistična organizacija mesta Subotica in se izvajajo vsako soboto ob 17. uri. Izhodišče teh tur je pred turistično informacijskim centrom. Tradicionalna zabava za najmlajše, prireditev „Tekma Dedkov Mrazov“ bo potekala na Paliću 4. decembra 2022.


Izberite svoje najljubše mesto za naslednji urbani pobeg ali več in se vidimo v Srbiji!

Naslovna fotografija: Beograd, Hram Svetega Save (foto: Shutterstock)

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika