Bobinac bi za slovenski šport izboril boljše pogoje

Helena Peterlin 08.10.2022
franjo-bobinac-s-športniki

Bobinac je kot kandidat za predsednika OKS-ZŠZ v Ljubljani nagovoril pester nabor predstavnikov športnih zvez, gospodarstva ter nekdanjih odličnih slovenskih športnikov. Njegovo glavno sporočilo je bilo: »Slovenski šport si zasluži več!« Natančneje je poudaril šest programskih ciljev, s katerimi bi v naslednjem mandatu OKS-ZŠZ oblikoval po meri športa: za več sredstev za šport, za razvoj športnih organizacij, za promocijo gibanja in zdravega načina življenja, za več športa v gospodarstvu in politiki, za Slovenijo kot mednarodno športno velesilo ter za boljše pogoje in vključevanje športnikov. 

Iz leve proti desni: Metod Ropret, Franjo Bobinac in Enzo Smrekar

Preplet športa in gospodarstva je ključen
»Slovenija je velik športni fenomen. Vsi dobro vemo, kako je, ko skupaj zmagujemo, ko se veselimo uspehov naših športnic in športnikov. Včasih skupaj tudi jočemo, ko kaj ne gre po načrtih. A šport nas povezuje, povezuje našo narodno zavest in jo gradi. Je fantastičen ambasador naše lepe države in hkrati gospodarska panoga z ogromnimi pozitivnimi multiplikativnimi učinki na gospodarstvo,« je povedal Bobinac, ki mu je preplet športa in gospodarstva blizu, saj ima bogate izkušnje iz obeh področij.

Podobno tudi izbrana ekipa Franja Bobinca za naslednji mandat združuje zavidljive izkušnje tako iz športa, kot gospodarstva – Enzo Smerkar, predsednik Smučarske zveze Slovenije, glavni direktor Atlantic Droge Kolinske ter slovenski Manager leta 2020, Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije in župan občine Brezovica ter Polona Rifelj, predsednica Konjeniške zveze Slovenije in finančna direktorica v Alpini. »Tekmo lahko zmagaš kot posameznik, prvenstvo, nov mandat na OKS-ZŠZ, pa lahko osvoji samo ekipa,« je ob predstavitvi poudaril Bobinac, ki verjame v sposobnost svoje ekipe in dodal, da želijo z ekipo podhranjeno financiranje športa v Sloveniji spremeniti »ter z dialogom, bistveno večjim sodelovanjem med deležniki v športu ter konkretnimi cilji in ukrepi, ki smo jih pripravili, izboljšati delovanje slovenskega športa.« 

Bobinac izpostavlja konkretne cilje za želeni mandat na čelu OKS-ZŠZ
Bobinac poudarja, da šport za državo nikakor ni strošek, ampak vložek, ki se povrne in da so priložnosti za napredek tudi na športno-diplomatskem področju. Med glavne cilje za naslednji mandat je navedel podvojitev javnih sredstev, namenjenih športu na nacionalni ravni, iz sedanjih 26 na 52 milijonov evrov, vzpostavitev solidarnostnega sklada za razvoj manjših panožnih zvez, podpora države velikim športnim prireditvam, pospešeno uvajanje davčnih olajšav, izboljšanje notranje učinkovitosti in boljše koriščenje evropskih sredstev ter povečanje število strukturiranih letnih programov športa na lokalni ravni.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča