Skate park Ljubljana - novi center urbanih športov Stožice

Skate park Ljubljana - novi center urbanih športov Stožice

Janko Zrim 18.05.2024

Novi Center urbanih športov predstavlja prvi projekt ponovne uporabe in reapropriacije prostora v Športnem parku Stožice in odpira alternativne možnosti za ustvarjanje novih dogajanj v mestu.

Skate park Ljubljana - novi center urbanih športov Stožice

Novo življenje v Stožicah

Športni park Stožice, oblikovan s strani arhitektov SADAR+VUGA, je bil končan že leta 2010. Skozi leta opazovanja njegove uporabe je prostor parka pokazal potencial za ponovno uporabo in preoblikovanje določenih prostorov za alternative namene. Te prilagoditve so usmerjene v ustvarjanje novih priložnosti in redefinicijo športnih površin v prihodnosti. Novi Center se nahaja pod vzhodnimi tribunami nogometnega stadiona in je umeščen v obstoječo podzemno garažo. Glavni vhod v skate park predstavlja osrednji vhod na vzhodni strani stadiona, vendar pa je vanj možno vstopiti tudi neposredno iz garaže. 

Skate park Ljubljana - novi center urbanih športov Stožice

Atraktivni ambient in vsebine  

Skate park vključuje dve dvorani. Severna dvorana s 600 m2 posnema ulično krajino z robniki in stopnicami (street), južna, s 425 m2, pa oblikuje konveksne in konkavne valovite klančine za fluidno gibanje (flow). Oba poligona povezuje družabni prostor mezanina s panoramskim razgledom na dogajanje. Obodna lupina s središčno umeščenim mezaninom predstavlja nosilno konstrukcijo, ki se vpenja v obstoječo konstrukcijo garaže. Razgibana skaterska pokrajina je izdelana suhomontažno iz lesenih elementov, kar omogoča enostavno preoblikovanje in prilagoditve v prihodnosti. Površino obodnih sten grafično dopolnjuje abstraktna likovna intervencija, ki aludira na ikonografijo skaterske subkulture.

Skate park Ljubljana - novi center urbanih športov StožiceSkate park Ljubljana - novi center urbanih športov Stožice

Les igra ključno vlogo

Oblikovalski pristop razkriva dugačno plat SADAR+VUGA, saj predstavlja enega prvih projektov, kjer les igra ključno vlogo v oblikovanju. Projekt se ponaša tudi kot edini sodoben (prvi in največji) pokrit javni prostor za urbane športe v Sloveniji in prinaša okoli 1350 m2 novih površin, namenjenih urbanim športom na koleščkih.

foto Klemen Ilovar in arhiv Sadar+Vuga Arhitekti

Izbor urednika