Prihaja že 23. Slovenski festival vin

Helena Peterlin 15.04.2022
23slovenskifestivalvin_1

Slovenski festival vin že nestrpno pričakujejo prav vsi – organizatorji, vinarji, ponudniki kulinarike, obiskovalci in vsi, ki so kakorkoli povezani z vinom in kulinariko. Festival bo izjemoma potekal izven tradicionalnega novembrskega termina, natančneje 21. in 22. aprila 2022, na njem pa se bo predstavilo več kot 150 vinarjev vseh vinorodnih dežel, potekale pa bodo tudi zanimive vodene delavnice in degustacije s sommelierji. Pred dogodkom je potekalo še tradicionalno ocenjevanje festivalskih vin, katerega zmagovalce je strokovna komisija razglasila na novinarski konferenci 12. aprila.


23. Slovenski festival vin odpira vrata v Cankarjevem domu
Organizatorji festivala si želijo približati številčni udeležbi s preteklih festivalov, in sicer predstaviti več kot 2.500 pričakovanim obiskovalcem 150 vinarjev vseh vinorodnih dežel s ponudbo več kot 550 vinskih vzorcev.

Poudarek na tokratnem dogodku bo tako kot v preteklih izvedbah na promociji domačih vinarjev vseh vinorodnih dežel Slovenije, obenem pa tudi na odlično sprejetih festivalskih srečanjih poslovnih partnerjev, s čimer organizatorji želijo vinarjem ponuditi prostor za promocijo svojih vin in s tem odpreti nove distribucijske kanale doma in po svetu.

Obiskovalcem bo na voljo tudi več različnih delavnic in vodenih degustacij, ki jih bodo organizatorji pripravili v sodelovanju z vrhunskimi strokovnjaki in sodelujočimi vinarji. Med njimi ne gre zamuditi vodene delavnice z najbolje ocenjenimi vini 23. Slovenskega festivala vin (pod vodstvom dr. Tatjane Košmerl) in Masterclass delavnice: Horizontalno spajanje okusov z vini in destilati (z Aleksandrom Bohincem).

Festivalsko ocenjevanje vin
Tudi letos je potekalo festivalsko ocenjevanje prijavljenih vinskih vzorcev. Vsi sodelujoči vinarji so svoja vina, ki jih bodo predstavili prav na festivalu, lahko prijavili na festivalsko ocenjevanje, ki ga je že pred festivalom izvedla strokovna komisija z prof. dr. Tatjano Košmerl na čelu.

V soboto, 9. aprila, je v prostorih organizatorjev potekalo strokovno ocenjevanje vinskih vzorcev sodelujočih vinarjev že 23. Slovenskega festivala vin. Osemčlanska strokovna komisija je po 100-točkovni metodi ocenila skupaj 162 vinskih vzorcev kar 52 vinarjev. Po posameznih kategorijah je v ocenjevanju sodelovalo 10 penečih belih vin, 80 belih mirnih vin, 13 belih mirnih vin z ostankom sladkorja in 49 rdečih mirnih vin.

12. aprila so bili na vrtu Lili Novy razglašeni zmagovalci, in sicer prvi trije štirih kategorij:

PENEČA BELA VINA:
1. mesto: RADGONSKE GORICE D.O.O., ZLATA RADGONSKA PENINA SELECTION BRUT 1,5 L, letnik 2015, geografsko poreklo: PODRAVJE-ŠTAJERSKA SLOVENIJA
2. mesto: IGOR SANABOR - VINA SANABOR, PALLIDA BRUT NATURE, letnik 2016, geografsko poreklo: PRIMORSKA-KRAS
3. mesto: KZ ŠMARJE, HIŠA VIN EMINO, PENINA VILJEM EMINENT, letnik 2015, geografsko poreklo: PODRAVJE-ŠTAJERSKA SLOVENIJA

BELA MIRNA VINA:
1. mesto: PUKLAVEC FAMILY WINES, 34 WHITE CUVEE, letnik 2016, geografsko poreklo: PODRAVJE-ŠTAJERSKA SLOVENIJA
2. mesto: MORO, MORO CHARDONNAY, letnik 2019, geografsko poreklo: PRIMORSKA-BRDA
3. mesto: ALEKSANDER VINA, CHARDONNAY, letnik 2019, geografsko poreklo: PRIMORSKA-BRDA
3. mesto: KLET BRDA Z.O.O., DOBROVO, BAGUERI CHARDONNAY, letnik 2017, geografsko poreklo: PRIMORSKA-BRDA

BELA Z OSTANKOM SLADKORJA VINA
1. mesto: KMETIJA ŠIBAV DANJELA, JANTARNA REBULA, letnik 2009, geografsko poreklo: PRIMORSKA-BRDA
2. mesto: VINOGRADNIŠTVO IN KLETARSTVO SEBASTJAN BOŽIČ - HERBERSTEINOVA KLET, HERBERSTEINOVA KLET TRAMINEC, letnik 2021, geografsko poreklo: PODRAVJE-ŠTAJERSKA SLOVENIJA
3. mesto: VINSKA KLET KELENC, DARKO KELENC, DIŠEČI TRAMINEC, letnik 2019, geografsko poreklo: PODRAVJE-PREKMURJE

RDEČA MIRNA VINA
1. mesto: JAN BORDON – BORDON, IVANOV REFOŠK, letnik 2015, geografsko poreklo: PRIMORSKA-SLOVENSKA ISTRA
2. mesto: SANTOMAS WINERY, ANTONIUS REFOŠK, letnik 2015, geografsko poreklo: PRIMORSKA-SLOVENSKA ISTRA
3. mesto: POSESTVO BERCE, MATJAŽ BERCE S.P., MERLOT BERCE, letnik 2015, geografsko poreklo: PRIMORSKA-VIPAVSKA DOLINA

Zmagovalna festivalska vina bodo tradicionalno v obliki vodene degustacije s strani predsednice strokovne komisije Košmerlove predstavljena tudi obiskovalcem festivala.

Natančen program bo objavljen na spletni strani www.slovenskifestivalvin.si.

Vstopnice so v predprodaji na voljo na vseh Petrolovih izpostavah in Eventimu, v redni prodaji pa na blagajnah Slovenskega festivala vin.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno uživanje alkohola škoduje zdravju!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika