Bon Bon Atelje - slastne praline iz pod rok slovenske ustvarjalke

Klavdija Rupar 19.05.2021
bonbon-136

Za profilom stoji Kamničanka Nika Svetec, ki je zgodbo Bon Bon ateljeja začela lanskega avgusta, z odprtjem svojega s. p.-ja. Sicer je bila v tistem trenutku zaposlena v drugi službi, ampak jo je situacija novembra potisnila na povsem samostojno pot. In to se je izkazalo za eno najboljših odločitev v njenem življenju, saj res uživa v tem, kar dela. Odzivi ljudi so bili prav neverjetni in Nika pravi, da je to vredno vsake neprespane noči in težkega dneva.

Kako se je začela vaša ljubezen do peke slaščic in kaj je tisto, kar vas najbolj navdušuje?

Peka in ustvarjanje sta pri meni prisotna že od majhnih nog. V bistvu, kolikor se spomnim za nazaj, sem vedno nekaj ''pacala'' v kuhinji in ustvarjala predvsem čokoladne sladice. Čokolada je moja najljubša surovina že od vsega začetka in verjetno tudi prva ljubezen. Moram priznati, da me najbolj navdušujejo pozitivni odzivi ljudi. To me res žene, da ustvarjam nove kombinacije okusov in izpopolnjujem svoje tehnike ter vedno dostavim izdelek ki je v mojih očeh popoln. 

Kaj vse lahko najdemo med vašimi dobrotami?

Zaenkrat izdelujem samo čokoladne bonbone ali praline, ker je povpraševanje tako veliko, da mi čas ne dopušča drugih stvari. Pripravljam pa tudi kolekcijo gurmanskih funky čokoladnih tablic, ki jih bom lansirala še to leto. Sama zelo rada raziskujem čokolado in kaj vse se da narediti iz nje, tako da imam načrtov za nove izdelke zelo veliko. Ampak hočem, da je vsak izdelek izpod mojih rok popoln, zato bom vsako novost predstavljala počasi.

Foto: Lovro Rozina

Kako se vaše slaščice razlikujejo od ostalih slaščičarjev? Kaj je tisto pri pralinah, kar vas je najbolj pritegnilo?

Sama sem sicer slaščičarka in sem naredila že veliko raznoraznih slaščic, ampak najbolj sem se našla v ustvarjanju čokoladnih pralin. Čokolada je zelo kompleksna surovina in iz nje se lahko naredi res ogromno. Zato sem trenutno najbolj osredotočena na praline, ki pa mi predstavljajo tudi največji izziv, saj se vsak dan naučim nekaj novega. Pa neverjetno mi je, kako se da z dobrimi sestavinami zapakirati toliko okusa v eno majhno čokoladno bombico. To me je dejansko najbolj potegnilo v izdelovanje pralin, ljubezen do čokolade in eksplozivnih okusov.

Naš trg je kar zasičen z zelo dobrimi sladkimi kreacijami in tudi zato nimam več takega veselja pri ustvarjanju slaščic. Nekako sem s svojimi izdelki vedno želela izstopati ter stopiti iz okvirjev in s čokoladnimi bonboni mi to zagotovo uspeva. Ampak, nikoli ne reci nikoli, mogoče se pa v prihodnosti vrnem tudi k izdelavi slaščic. 

Kje ste se naučili peči takšne slaščice, ki niso le okusne, ampak tudi lepe na pogled? Ste samouk ali ste obiskovali tečaje?

V večini sem kar samouk. Kot sem že omenila, že od malega ustvarjam v kuhinji in vedno sem iskala neke nove recepte in tehnike, ki sem jih preizkušala. Veliko je bilo prebranih knjig, pregledanih kuharskih oddaj in videov objavljenih na družbenih omrežjih. Informacij je v današnjem svetu res veliko, kamorkoli pogledaš, so na voljo in če te tema zanima, potem se učiš z veseljem. Ampak največ se lahko vsak nauči s preizkušanjem in trmo. 

Velikokrat mi je šlo kaj narobe, ampak vedno se lahko iz napak, kaj novega naučiš. Prvega tečaja za izdelovanje pralin sem se udeležila v Zagrebu leta 2018 in takrat sem tudi naredila svoje prve praline, na katere sem še danes ponosna. Kasneje pa sem skoraj vsak vikend ustvarjala v svoji kuhinji, dokler nisem prišla do stopnje znanja, s katero sem bila zadovoljna. V tem smislu sem kar stroga sama do sebe in svojih izdelkov, vedno moram, vse, kar nastane izpod mojih rok, izpiliti do perfekcije in nikoli nisem zadovoljna z nekim povprečnim izdelkom.

Foto: Lovro Rozina

Vaše praline niso le okusne, ampak so pravo umetniško delo, s svojimi barvami in zanimivimi vzorci pa so zagotovo tudi povsem unikatne. Od kod ideje za takšno eksplozijo barv in potiskov?

Ideje same izhajajo kar iz mene in okolice. To so barvne kombinacije, ki so meni ljube in s katerimi želim na zunaj pokazati, kaj se skriva notri oz. razkriti zgodbo samega okusa. Pri meni ima vsak bonbon svojo osebnost oz. karakter in vsak je bil zasnovan s posebno zgodbo. Velikokrat ljudje moje bonbone primerjajo tudi z deli slikarja Jasona Pollocka, kar mi je kar malo v čast. Se mi zdi, da že sama eksplozija barv lahko polepša še tako oblačen dan in največ mi pomeni, da s to pozitivno in funky energijo razveseljujem ljudi. 

Čokolado izdelujete sami. Kakšen je postopek? Kaj potrebujete za izdelavo dobre čokolade?

Prav same čokolade ne izdelujem sama, ampak jo dobavljam od zelo priznanega fair trade proizvajalca iz Francije. Sam postopek pridelave čokolade je kar kompleksen, ampak na hitro: najprej se oberejo plodovi kakavovca, iz katerih se poberejo zrna, ki se na plantažah fermentirajo in posušijo. Potem se suha zrna transportirajo v Evropo, kjer se s točno določenimi postopki mletja, rafiniranja in konširanja ter dodanimi surovinami spremenijo v čokolado, kot jo poznamo mi. Za izdelavo dobre čokolade so pomembni že sami pogoji v katerih raste kakavovec. Na primer ugodno podnebje, kvalitetna prst, sorta kakavovca, dovzetnost za bolezni, način obiranja in še bi lahko naštevala. 

Foto: Lovro Rozina

Kakšne imate plane za prihodnost?

Plani za prihodnost niso megalomazni, a zame so vseeno ogromni. Želim si ostati na butični ravni, ker samo tako lahko zagotovim konstantno kvaliteto svojih izdelkov. Želim si eno majhno trgovinico, v kateri bi bila samo ena vitrina polno založena z bonboni. Kasneje pa še eno odštekano kavarnico, s še bolj odštekano ponudbo. Tako, funky, kot sem jaz. V daljni prihodnosti pa mogoče vidim še eno šolo čokolade, ker je to nekaj, kar sem jaz pri nas res pogrešala. 

Sem pa vedno mnenja, da se je včasih treba prepustiti toku in poslušati svoje stranke. Tako da bomo videli, kam vse me bo moja čokoladna pot popeljala. Dokler pa z vsakim paketkom oz. bonbonom razveseljujem ljudi okoli sebe, je moj cilj izpolnjen.

Fotogalerija

Foto: Lovro Rozina Foto: Lovro Rozina Foto: Lovro Rozina Foto: Lovro Rozina Foto: Lovro Rozina Foto: Lovro Rozina Foto: Lovro Rozina Foto: Lovro Rozina Foto: Lovro Rozina Foto: Lovro Rozina

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča