Foto: Depositphotos

Dišavnice na balkonu

CITYLIFE 14.05.2024

Sveža zelišča so osnova vsake kuhinje, hkrati pa tudi lepoa popestritev našega balkona , terase ali vrta. Če nam uspe s temi rastlinami, se bomo počutili zares posebno, obenem pa bomo lahko z zelišči tudi nadgradili svoje kuhinjske veščine. In sedaj, ko je vreme končno bolj toplo je zadnji čas, da na vrt ali balkon posadimo teh pet zelišč.

Meta

Svežina in čistoča sta dve besedi, ki ju največkrat povežemo z meto. Obstaja več različic, najbolj poznani sta poprova ali zelena meta, a če želimo raznoliko zelišče, je najbolje posaditi kar klasično meto. Z njo lahko začinimo bolj eksotične jedi, kot je maroški ledeni čaj, ali pa jo dodamo k jagodam ali citrusom.

Meta. Foto: Unsplash

Koriander

Koriander ima izredno zanimiv okus in veliko ljudi ga ne mara, saj naj bi imel okus po milu. A mehiške ali srednje-zahodne jedi bodo s kančkom svežega koriandra še bolj prišle do izraza. Tako kot baziliko, ga je najbolje jesti svežega.

Koriander. Foto: Unsplash

Bazlilika

Pesto lahko naredimo iz kateregakoli zelišča, a nič ni boljšega kot pesto iz bazilike. Baziliko lahko uporabimo tudi v solati, v sendvičih ali na pici, v drugih primerih večinoma izgubi okus, zato je najbolje, da jemo kar svežo.

Bazilika. Foto: Pexels

Koper

Če želimo v našo kuhinjo prinesti sveže pomladne okuse, je koper zagotovo najbolj primeren. Dodamo ga lahko paradižnikom, korenju, kremastim omakam, kot sta tatarska ali kremni sir ali lososu.

Rožmarin

Zimzelena rastlina, ki jo najdemo na večini vrtov. Za razliko je rožmarin bolj primeren in boljšega okusa, ko ga skuhamo, saj ima samo ugriz rožmarina precej močan okus. Zmešajmo ga s česnom ali ga dodajmo oljčnemu olju.

Rožmarin s sivko in timijanom. Foto: Pixabay


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika