Hvala, čebele!

CITYLIFE 20.05.2021
natureta

Ideja projekta »Hvala, čebele!«, živega spomenika, ki podarja življenje je izhajala iz Naturetine hvaležnosti do narave s katero so se z željo po sodelovanju obrnili na akterje v kamniški regiji in skupno proslavljanje svetovnega dneva čebel.

Živi spomenik, ki jemlje dih in podarja nektar

Kolikokrat v življenju ste se na sprehodu že ustavili ob živemu spomeniku? Eta Kamnik vam sedaj omogoča ogled živega spomenika, ki je za razliko od ostalih, postavljen živim čebelam. S pomočjo Arboretuma Volčji potok je v njihovem parku tako nastal zasajen živi spomenik. Ta je sestavljen iz medovitih rastlin, ki čebelam omogočajo nabiranje nektarja in opraševanje ter oblikovan v pravo obliko čebele. 

Od sedaj naprej je na voljo za ogled tudi vsem obiskovalcem Arboretuma, ki si bodo na tabli ob živemu spomeniku lahko prebrali tudi uporabne informacije o pomembnosti opraševanja in delovanju čebel. Eta Kamnik si prizadeva za premišljen odnos do obvarovanja okolja in kot eno izmed vodilnih slovenskih podjetij živilske industrije o tem odgovorno ozavešča širšo množico ljudi. 

 

Vedno bolj ogrožena vrsta insektov

V času, ko se soočamo z velikimi klimatskimi spremembami, svetovnim problemom onesnaževanja in uporabe umetnih pesticidov v naravnem ekosistemu, čebele postajajo vedno bolj ogrožena vrsta insektov. Kljub temu, da predstavljajo največji del opraševalcev,  je njihovo delo iz leta v leto bolj oteženo. 

S praznovanjem svetovnega dneva čebel, za katerega je zaslužna ravno Slovenija, opozarjamo na njihovo pomembnost, ki hkrati skrbi za naše vsakodnevne pridelke hrane. Dvajsetega maja jim javno izkazujemo hvaležnost za opravljanje poslanstva, ki služi naši kvaliteti življenja.

Zaradi njihovega nežnega karakterja je čebele možno delno udomačiti in obdržati. S kratkimi dosegi leta ostanejo v sadovnjakih, njihova marljivost pa je zaslužna za učinkovito zbiranje in razdeljevanje cvetnega prahu. Z uspešnim opozarjanjem na njihovo pomembnost se povečuje tudi zanimanje za njihovo ohranjanje. Foto: Jošt GantarFoto: Jošt Gantar

Vsaka tretja žlica, ki jo zaužijemo, je odvisna od opraševanja.

Eta Kamnik želi z gesto poklona opozoriti na njihovo pomembnost in pridonos k načinu življenja kot ga poznamo: »Pomembno je, da se zavedamo pomena opraševalcev in za njih poskrbimo po naših najboljših močeh. Spremenljivo vreme jim ne omogoča opraševanja in otežuje njihovo delo. Če se sprašujete kako jim lahko na pomoč priskočite tudi vi, vas pozivamo k sejanju medovitih rastlin, uporabo čebelam neškodljivih škropiv, kasnejšo košnjo trave po slabših vremenskih razmerah in nastavljanju sladke vode ob nenadnem mrazu, od koder čebele črpajo energijo za opravljanje svojega poslanstva in preživetje.« Kot odgovorno podjetje si prizadevajo za ohranjanje narave in okolice tako, da jim ta omogoča delovanje in proizvodnjo zdrave hrane. Podarimo jim življenje za življenje, ki ga one podarjajo nam.Foto: Jošt GantarFoto: Jošt Gantar

www.natureta.si
www.arboretum.si

 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča