Kako brez strahu odpreti steklenico šampanjca

Valentina Jarc 30.12.2020
šampanjec

Kako pravilno odpreti steklenico šampanjca

Če želite odpreti steklenico šampanjca ali penine, boste potrebovali: ohlajeno steklenico šampanjca in čisto ter suho kuhinjsko krpo. 

Postopek

Pazljivo odstranite zaščitno folijo in žično kletko. Nož za odpiranje vina je koristen pripomoček, vendar ni nujno potreben pri odstranjevanju folije. Čez zgornji del steklenice poveznite kuhinjsko krpo (če pri roki nimate kuhinjske krpe, uporabite rob srajce, vendar pazite, da steklenico usmerite stran od sebe in jo trdno oprimete). Z eno roko močno oprimite dno steklenice, drugo roko (dominantno) pa položite nad krpo in zamašek. Zgornji del steklenice usmerite stran od svojega telesa in drugih prisotnih, nato pričnite steklenico nežno sukati naprej in nazaj, zamašek naj bo v nepremični dominantni roki. Ob vrtenju steklenice boste začutili in zaslišali rahljanje plute in njeno sproščanje - pospremljeno s tihim, pridušenim zvokom - iz steklenice v roko. Brez strahu se prepustite postopku in ostanite mirni ob morebitnem poku. Po odprtju vsebino steklenice prelijte v kozarce in veselo nazdravite.Čeprav se morda zdi zabavno plesati pod šampanjskim dežjem, nas večina penino raje popije. Da se boste pri odpiranju penine v bodoče izognili eksplozijam in izgubi dragocene pijače, je tu nekaj ključnih nasvetov in trikov, ki jih morate upoštevati pri odpiranju steklenice šampanjca.

Ohladite ga. Optimalna temperatura za odpiranje in strežbo penečega vina je 7 stopinj. 

Naj bo suho. Če želite plutovinast zamašek nežno sprostiti iz steklenice, morate dobro prijeti tako steklenico kot zamašek. Kuhinjska krpa preprečuje, da bi zamašek odletel v lestenec, suha površina steklenice pa, da bi le-ta spolzela iz vaših rok.

Nalijte ga počasi. V vsak kozarec nalijte le nekaj kapljic penine, počakajte, da se pena poleže, in šele nato nadaljujte s točenjem.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča