Kako jesti sir Brie kot Parižanka

Valentina Jarc 06.04.2021
brie

Odlično se odreže v družbi drugih sirov na sirovem krožniku, nežno se pretopi v slastne sirove omake, prepriča stlačen med dve rezini kruha, zavit v odejo iz listnatega testa pa kot hrustljavo zapečena predjed z mehko sredico kaj rad zasenči glavno jed. Briejev blag okus vrhunsko dopolnjuje tako sladke kot slane kombinacije in je odlična izbira za vse, ki se z močnejšimi okusi francoskih sirov šele spoznavajo. Ne glede na to, ali ga že poznate ali ne, v naslednjih vrsticah boste izvedeli vse, kar morate vedeti, če želite jesti Brie, kot ga jedo Francozi.Je koža sira Brie užitna?
Sir brie se ponaša z lepo belo skorjo in mehko kremasto sredico rumenkaste barve. Ko ga prvič dobimo predse, je običajno prvo vprašanje, ki se nam porodi, ali je njegova skorja užitna ali ne. Odgovor? Ne samo, da je užitna, še zelo okusna je.

Brie je mehko dozorel sir in njegova skorja je bela plesen, znana kot penicillium candidum”. Siru Brie doda zanimivo teksturo, ki jo čutimo, ko ga žvečimo, ter okus, zaradi katerega je Brie tako priljubljen sir. Če vam skorja Brieja ni všeč, jo seveda lahko odrežete. Ampak to vsekakor ni tisto, kar bi storili Francozi.

Zakaj je temperatura sira Brie ključna?
Kot večino sirov, je tudi sir Brie najbolje uživati, ko je njegova temperatura podobna sobni temperaturi. Tako bomo le najbolje okusili njegovo aromo in prepoznali vse njegove zapletenosti. Seveda ga lahko jemo takoj, ko ga vzamemo iz hladilnika, vendar vam tega ne priporočamo, saj ima sir Brie takrat gumijasto konsistenco.

Iz Brieja najlaže pripravimo jed, če ga preprosto pustimo sedeti na pultu vsaj eno uro. Tako bo kremast, rahlo poskočen in čudovito mazljiv. Če je sir Brie na sobni temperaturi še vedno trd, ni dovolj časa zorel. Če je tekoč, je najverjetneje prezrel. Če tekočo teksturo spremlja vonj po amoniaku, ga je potrebno zavreči.

Nedopustna napaka
Preden Brie vključite v svoje življenje, pazite tudi, kako ga odrežete. Nikar ga ne odrežite na robu, saj je to naravnost nedopustno. Sir Brie je najokusnejši na sredini, za celovito izkušnjo pa je potrebno v ustih prežvečiti vse njegove dele. Sir Brie se zato reže v obliki rezin, ki naj potekajo od zunanjega roba sira do njegove sredine. Če kupite sir Brie v obliki trikotnika, ga postrezite tako, da le-tega narežete v tanjše rezine. Če kupite oblikovanega v krog, ga najprej prerežite na pol, nato pa vsako polovico narežite na manjše rezine.

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča