Nasveti za vnaprej pripravljene obroke

Klavdija Rupar 25.02.2021
pexels-photo-3026808

Pri tem vas lahko reši dobro načrtovanje in še bolje vnaprej pripravljeni obroki. Tako boste tekom tedna prihranili čas, jedli kakovostno in zdravo, ostanek časa pa lahko namesto za kuhanje porabili za daljši sprehod ali branje najljubše knjige. In kako to najlažje storiti brez da se počutite preveč obremenjeni čez vikend?

Naj bo priprava hrane vikend ritual, ki se ga veselite

V nedeljo popoldan ali zvečer se počasi pripravite na prihajajoči teden, odprite najljubšo kuharsko knjigo ali kuharski blog in poiščite več različnih receptov. Naj bo proces priprave hrane sproščen in zabaven. Vsekakor bo priprava hrane en dan v tednu poskrbela, da se boste lahko med tednom manj obremenjevali, kaj boste pojedli, obenem pa boste lažje jedli zdravo. Vsi dobro vemo, da ko se nam mudi, najraje vase vržemo slabo in hitro pripravljeno hrano ali pa celo pozabimo jesti.

Foto: pexels

Izberite recepte, ki jih lahko porabite dvakrat

Namesto dveh kosov piščanca jih specite pet. Tako boste lahko en dan jedli piščanca in riž, dva dni kasneje pa boste piščanca narezali v solato. Enako je tudi z zelenjavo - en dan si privoščite npr. cvetačo in ostalo zelenjavo, drug dan pa jo jejte skupaj npr. s sladkim krompirjem. Enostavno pripravite večje količine hrane, ki jih lahko porabite za več dni.

Jedilnik dodajte v svoj koledar

Če kakšen teden nimate časa, da bi hrano pripravili vnaprej, v nedeljo zvečer samo v svoj koledar linkajte recept, ki vam je všeč, tako da boste točno vedeli, kaj boste pripravljali vsak dan posebej. S tem boste prav tako prihranili kar nekaj časa. Če vam tisti večer sicer hrana napisana na jedilniku ne ustreza, pa jo samo zamenjajte z drugim dnevom. Tako boste prihranili ogromno časa za razmišljanje o tem, kaj vse bi in česa ne bi jedli.

Foto: pexels

Naročite sestavine preko spleta

Kako najhitreje prihraniti čas? Namesto, da se vsak teden odpravite v trgovino po sveže sadje in zelenjavo ter ostale sestavine, bo najhitreje, da jih naročite kar preko spleta. S tem boste prihranili ogromno časa in stresa, saj vam ne bo potrebno več ur stati v vrsti, obenem pa boste tudi manj zapravili, saj ne boste mimogrede v voziček metali stvari, ki jih sploh ne potrebujete.

Ostanki hrane - odlično kosilo

Za večerjo si pripravite piščanca, lososa ali npr. riž, kar vse lahko naslednji dan porabite v solati za kosilo. Enostavno samo pripravite večje količine, a pazite, da ostankov ne mečete v smeti, ampak jih res pojeste naslednji dan. Med takšno hrano spada tudi pečena zelenjava ali zmečkan sladki krompir.

Foto: pexels

Juhe in omake vedno naredite v večjih količinah

Ko pripravljate razne juhe (bučkina, porova, zelenjavna) ali omake, vedno naredite dvojno porcijo. Tako boste ob dnevih, ko pridete pozno domov in nimate ideje, kaj bi jedli, enostavno odmrznili juho, ali pripravili rezance ter dodali že narejeno omako. Zdrava in hitro pripravljena večerja.


Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča