Češnjeva pita

Recept - domača češnjeva pita

CITYLIFE 17.05.2024

V kulinariki so češnje sicer na voljo skozi celo leto. V tem majskem času jih je že možno kupiti tudi na tržnici, niso pa daleč tudi naše domače saj se že sramežljivo rdečijo in vabijo da jih poizkusimo. Zato vam že danes predstavljamo recept za to fantastično pito, ki bo zagotovo požela navdušenje na prvih piknikih letošnjega leta.

Sestavine:

  • 4 skodelice svežih češenj ali 3 konzerve češenj
  • 1 skodelica sladkorja
  • ¼ skodelice koruznega škroba
  • 2 jedilni žlici masla
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • ½ čajne žlice mletega cimeta
  • doma narejeno ali kupljeno testo za pito
  • sneg, ki ga naredimo iz enega beljaka
  • sladkor, s katerim potresemo po vrhu

Domača češnjeva pita. Foto: Depositphotos

Priprava polnila:

Če uporabimo sveže češnje jih moramo najprej razkoščičiti in jih narezati na pol. Damo jih v posodo za mešanje, jim dodamo sladkor, koruzni škrob in limonin sok. Vmes, ko pripravljamo testo, jih nekaj časa pustimo na strani.

Če uporabimo konzervirane češnje, jih najprej odcedimo v kozico, četrtino soka shranimo v manjši posodi, češnje pa damo na stran. V to četrtino soka dodamo koruzni škrob in zmešamo. Kozico, v kateri je preostanek soka, postavimo na štedilnik in pogrejemo na srednji toploti. Dodamo sladkor in dobro premešamo. Nato mešanico dodamo v mešanico s korzunim škrobom in kuhamo ter mešamo toliko časa, da se strdi to je nekje 1-2 minuti. Dodamo še maslo, limonin sok in češnje nato pa počakamo, da se mešanica ohladi.

Priprava pite:

Pečico segrejmo na 200 stopinj. Iz hladilnika vzamemo testo, ga položimo na pomokano površino in ga zvaljamo tako, da dobimo lep krog. Položimo ga v okrogel pladenj. Z žlico po testu namažemo češnjevo polnilo, po vrhu pa posujemo cimet. Nato iz hladilnika vzamemo drugo testo in ga zvaljamo v enako obliko. A ta del z nožem razrežemo v dolge rezine. Te rezine položimo na vrh testa v obliki mreže. Zavihajmo robove spodnjega dela testa, po vrhu pa namažimo sneg iz beljaka in posujmo s sladkorjem. V pečici pečemo 40-45 minut. Po 25 minutah čez položimo kos aluminjaste folije, s čimer poskrbimo, da testo ne postane preveč rjavkasto. Folijo umaknemo približno 5 minut preden pito vzmemo ven. Pito nato položimo na rešetke in jo pustimo nekaj ur, da se ohladi. Potem jo postrežemo ali pa jo čez noč pustimo v hladilniku in jo postrežemo naslednji dan.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča