V samem središču prestolnice, v Knafljevem prehodu, nekaj korakov od Prešernovega trga, je ... Več
Recept - pikantna paradižnikova juha s sladko zeliščnimi pita kruhki

Paradižnikova juha z malenkost drugačno in bolj sladko prilogo. Da ne jeste ves čas ene in iste hrane, danes ponovno pripravljamo prav poseben in malenkost drugačen recept. Gre za pikantno paradižnikovo juho, poleg katere postrežete pita kruhke s sladko zeliščnim namazom.
Če vam namaz, ki ga naredite z masla, rjavega sladkorja in kokosovih lističev ostane, ga lahko kombinirate še s sladoledom, jogurtom ali ovsenimi kosmiči.
Sestavine:
- 2 jedilni žlici olivnega olja
- 1 velika čebula
- 1 velika rdeča paprika
- ½ čajne žličke soli
- 2 stroka česna
- 1 jalapeno paprika
- strok ingverja
- 2 čajni žlički koriandra
- 1 čajna žlička mlete kumine
- 1.1 kg paradižnika
- 2 in pol skodelice vode
- 2 piti
Preliv:
- 1 jedilna žlica rjavega sladkorja
- 1 jedilna žlica masla ali olivnega olja
- 2 jedilni žlici nesladkanih kokosovih lističev
- 2 jedilni žlici koriandra
Priprava:
Paradižnikova juha je nadvse enostavna jed. Najprej pripravite juho, tako da v večjo posodo date olivno olje, čebulo, rdečo papriko in sol ter kuhate nekje med 8 do 10 minut. Vmes občasno premešate.
Vmes naribate česen, jalapeno papriko in ingver, vmešate v mešanico na štedilniku in vmes občasno pomešate. Notri nato vmešate še koriander in kumino ter mešate dodatno minuto.
Dodate paradižnik in vodo ter povečate toploto štedilnika. Kuhate deset minut, vmes pa pripravite dva pita kruhka.
Ko imate vse pripravljeno, mešanico vzamete iz štedilnika in jo v blenderju mešate toliko časa, da nastane gladka mešanica oz. da dobite strukturo juhe.
Za preliv: v posodici zmešate rjav sladkor in maslo ter kokosove lističe in koriander. Namaz, ki ga dobite premažite po še toplih pita kruhkih in jih postrezite skupaj z juho.