Recept - prava italijanska lazanja

Klavdija Rupar 30.08.2019
Lazanja. Foto: Depositphotos

Ste siti vedno istega kosila in nimate več idej, kaj bi si naredili? Ves čas jeste eno in isto hrano? Lazanja je sicer precej klasična izbira, a še vedno drugačna od vsakodnevnih kosil, ki si jih redno pripravljamo. Med vikednom si vzemite čas in si pripravite pravo italijansko lazanjo.

Sestavine:

  • 450 gramov sladke italijanske klobase
  • 340 gramov puste mlete govedine
  • ½ skodelice nasekljane čebule
  • 2 zdrobljena stroka česna
  • 1 konzerva paradižnika
  • 2 konzervi paradižnikove mezge
  • 2 konzervi paradižnikove omake
  • ½ skodelice vode
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • 1 in ½ čajne žličke posušenih listov bazilike
  • ½ čajne žličke koromačevih semen
  • 1 čajna žlička italijanskega preliva
  • 1 in ½ čajne žličke soli
  • ¼ čajne žličke mletega črnega popra
  • 4 jedilne žlice narezanega peteršilja
  • 12 rezancev za lazanje
  • 450 gramov rikota sira
  • 1 jajce
  • 340 gramov narezane mocarele
  • ¾ skodelice naribanega parmezana

Lazanja. Foto: Depositphotos

Priprava:

V litoželeznem loncu na srednjem ognju skuhamo klobaso, mleto govedino, čebulo in česen, dokler masa ne postane rjavo zapečena. Zraven vmešamo paradižnik, paradižnikovo mezgo, paradižnikovo omako in vodo. Dodamo sladkor, baziliko, koromačeva semena, italijanski preliv, poper in dve jedilni žlici peteršilja. Uro do uro in pol lahno vremo in vmes občasno pomešamo.

Zavremo veliko posodo soljene vode in nato v njej 8 do 10 minut kuhamo rezance za lazanjo. Odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo. V posodi za mešanje zmešamo rikota sir, jajce, preostali peteršilj in pol čajne žličke soli.

V posodo za peko damo 1 in pol skodelice mesne omake, čez pa položimo 6 rezancev za lazanjo. Čez damo polovico mešanice z rikota sirom, na to pa položimo tretjino mocarelinih rezin. Mocarelo pokrijemo z eno in pol skodelico mesne mešanice in čez posujemo 1/4 skodelice parmezana. Ponovimo plasti in na vrhu dodamo preostalo mocarelo in parmezan. Pokrijemo s folijo.

V vnaprej segreti pečici pečemo 25 minut. Odstranimo folijo in pečemo še dodatnih 25 minut. Preden postrežemo počakamo 15 minut, da se jed ohladi. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča