Recept - prava italijanska pica

Klavdija Rupar 22.02.2019
Foto: Depositphotos

Ravno prav hrustljava skorja, domača paradižinikova omaka, mocarela, ki se topi v ustih in bazilika, ki doda tisto piko na i. A za takšno pico nam ni potrebno skočiti do Neaplja, ampak jo lahko pripravimo kar sami doma. In ker je ravno petek, zakaj se ne bi razvajali s pravo italijansko pico?

SESTAVINE (za 4 pice)

  • 600 ml tople vode
  • 1 kg večnamenske moke
  • 2.5 - 3 jedilne žlice svežega kvasa ali 2 jedilni žlici suhega kvasa
  • 6 jedilnih žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1.5 jedilne žlice soli
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • pelati ali domača paradižnikova omaka
  • mocarela
  • nekaj listov bazilike

Foto: Unsplash

Priprava testa:

V toplo vodo damo kvas in mešamo toliko časa, da se  popolnoma raztopi. Moko oblikujemo v obliki vulkana (pomeni, da v sredini naredimo luknjo). Mešanico kvasa in vode zlijemo v luknjo v testu. Vse skupaj gnetemo 10 do 15 minut, da testo postane gladko in elastično. Posodo namastimo z oljem in nanjo položimo testo. Posodo pokrijemo in testo pustimo mirovati od štiri do pet ur.

Priprava:

Pečico segrejemo na 200°C. Testo vzamemo iz posode in ga damo na pomokano površino ter ga prerežemo na pol. Iz obeh delov naredimo 12 enakih kolutov. Pri tem koraku se odločimo, kako debela oziroma tanka bo naša pica, ne pozabimo pa, da se bo rob malo napihnil. Testo nato premaknemo na pica pekač, ki ga pomažemo z oljem. Po njem namažemo paradižnikovo mezgo in pico pečemo 10 minut. Po desetih minutah nanjo dodamo narezano mocarelo. Nato pico pečemo toliko časa, da skorja postane zlato zapečena, mocarela pa se stopi. Vzamemo iz pečice in na vrh za okras in aromo dodamo nekaj listov bazilike. Postrežemo in uživamo v pravi italijanski pici!

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča