Recept - rezanci z rakci

Klavdija Rupar 12.03.2020
recepti

Morska hrana je izredno priljubljena, še posebej okusni so rakci oz. kozice, ki jih lahko pri marsikateri jedi uporabimo namesto mesa. Tokrat smo se odločili za rezance z rakci, kako se jih pripravi pa v spodnjem receptu.

Sestavine:

  • 340 gramov testenin
  • 450 gramov surovih olupljenih in očiščenih rakcev
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • ½ na drobno narezane čebule
  • 2 jedilni žlici neslanega masla
  • 1 strok zmletega česna
  • 1/3 skodelice belega vina (lahko izberete kateregakoli)
  • 2 skodelici smetane
  • 1/3 naribanega parmezana
  • ½ čajne žličke morske soli
  • ¼ čajne žličke črnega popra
  • ¼ čajne žličke paprike v prahu
  • 1 jedilna žlica narezanega peteršilja

Priprava:

Skuhamo testenine in jih odcedimo. Medtem ko se testenine kuhajo, pripravimo rakce in omako. Rakce začinimo s polovico čajne žličke soli, četrtino čajne žličke črnega popra in četrtino čajne žličke paprike v prahu. 

Večjo ponev položimo na srednjo/visoko temperaturo in dodamo eno jedilno žlico olja. Nanjo dodamo rakce in jih kuhamo 2 minuti na vsaki strani oziroma toliko časa, da se ne vidi skozi. Premaknemo v drugo posodo.

V enako ponev dodamo dve jedilni žlici masla, narezano čebulo pražimo nekje 3 do 5 minut, oz. toliko časa, da čebula postane pozlačena. Dodamo mlet česen in pražimo še kakšno minuto. Notri vmešamo tretjino skodelice belega vina in zavremo.

Dodamo 2 skodelici smetane in vremo nekje dve minuti. Omaki dodamo tretjino skodelice parmezana in mešamo toliko časa, da omaka postane gladka in kremasta. Ugansemo štedilnik in dodamo še nekaj soli, paprike v prahu in črnega popra.

V omako dodamo rezance in pokuhamo. Po vrhu potresemo peteršilj in parmezan ter postrežemo.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča