Recept - Višnjeva pita s čokolado

Klavdija Rupar 05.03.2019
Čokoladna pita

Višnjeva pita je zagotovo najbolj klasična med pitami, zakaj pa ji ne bi za spremembo dodali še nekaj čokolade in jo naredili še bolj sladko. V soboto zvečer prijatelje povabite na igro kart, zraven pa pripravite okusno čokoladno višnjevo pito, ki je izredno hitra za pripravo, recept pa preprost.

SESTAVINE:

Za testo:

  • listnato testo (lahko ga naredimo sami doma ali ga kupimo)
  • 6 jedilnih žlic kakava v prahu brez sladkorja
  • večnamenska moka
  • 1 jajce + dve jedilni žlici mleka

Za nadev:

  • 790 gramov svežih višenj ali 1000 gramov zamrznjenih višenj (odtajanih in odcejenih)
  • 1/4 skodelice koruzne bele moke
  • ¾ skodelice sladkorja
  • 1 jedilna vanilijevega ekstrata

PRIPRAVA:

Nadev

Pečico segrejmo na 190 stopinj, v skledi zmešamo sladkor, višnje, vanilijo in koruzno belo moko.

Testo

Na pomokani površini povaljamo testo za pito in po njem potresemo 3 jedilne žlice kakava v prahu. Testo toliko pognetemo, da vpije kakav, nato pa ga valjamo toliko časa, da postane debelo malo manj kot pol centimetra. Položimo na pladenj in čez polijemo višnjevo mešanico ter jo lepo porazporedimo. Damo v hladilnik.

Vmes preostalo testo povaljamo, po njem potresemo ostale tri jedilne žlice kakava v prahu in valjamo toliko časa, da testo postane debelo manj kot pol centimetra. Z modelčki za piškote na vrhu testa naredimo 4 do 5 lukenj.

Ko končamo obe plati stisnemo skupaj, s kuhinjskimi škarjami porežemo rob, toliko da zgornja plast z luknjami gleda približno 2,5 centimetra čez. Ko končamo damo testo za 20 minut v zamrzovalnik. Po 20 minutah vzamemo iz zamrzovalnika in pomažemo z jajcem, ki smo ga zmešali z mlekom. Postavimo v pečico in pečemo med 90 in 110 minut oziroma toliko časa, da testo postane zlato rjave barve. Počakamo, da se ohladi, razrežemo in postrežemo.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča