Vrhunska kulinarika na dom – dostava namesto restavracij

CITYLIFE 29.12.2020
kulinarika

Najpogosteje se te restavracije odločajo za dostavo na dom, pri čemer skušajo gostom, kolikor je mogoče, pričarati kulinarično izkušnjo, četudi mora za ambient poskrbeti stranka sama. V Ljubljani in Mariboru si ponudniki pomagajo s slovensko franšizo Wolta, aplikacijo, ki omogoča dostavo jedi v več kot 110 mestih po svetu. Spet druge restavracije še vedno kuhajo, a obrok prevzamejo stranke osebno, tretje pa so se lotile spletne prodaje svojih butičnih izdelkov – od paštet do kruha z drožmi, od marmelad do kimčija. Izmed njih smo izbrali nekaj zvenečih imen.

JB (chef Janez Bratovž), Ljubljana

Pri JB-ju se za dostavo hrane na dom niso odločili, so pa med pandemijo dali na trg svojo linijo izdelkov – od omak za testenine do jetrnih paštet, od ajvarja do pesta. Tu so tudi mlinci pa sveži špageti, ocvirki, daikon v dashi juhi, ohrovt z lešniki in bučnim oljem, fermentirana pesa s hrenom, kolerabin humus in marmelade. Izdelki so na voljo prek spleta in tudi na ljubljanski tržnici.

jb-slo.comStrelec (chef Igor Jagodic), Ljubljana

Vrhunski obrok iz Strelca vam Kavalova ekipa zdaj pripelje na dom. Kuharski mojster Igor Jagodic jedi pripravi v Strelčevi kuhinji, mi pa jih bomo po priloženih navodilih pogreli ali kako drugače zaključili njihovo pripravo. Strelčeva ekipa nam je pripravila tri- ali štirihodno večerjo z možnostjo osebnega prevzema ali dostavo na dom brezplačno v Ljubljani in njeni okolici. Naročila sprejemajo ob koncih tedna za najmanj dve osebi. Nazadnje je meni odprl tatarec suhozorjene govedine z lešniki in tartufi, sledila je bučna juha z wontonom s kozicami in krškopoljskim prašičem, za glavno jed pa je jedec lahko izbiral med rombom v »škrniclju« in s koromačem in šampinjoni ali pa telečjim filejem Wellington. Za sladkanje je Jagodic poskrbel z »zažgano« skutno torto in kutino, dušeno v sladkem vinu in začimbah.

strelec.kaval-group.si Atelje (chef Jorg Zupan), Ljubljana

Z Woltom na dom dostavlja edina Michelinova zvezdica v prestolnici, Atelje. Kuharski mojster Jorg Zupan je v ta namen pripravil prav posebne jedi, prilagojene dostavi, s tem sodelovanjem pa želi svojo domiselno, kreativno kulinariko, pripravljeno iz lokalnih sestavin, približati širšemu krogu ljudi. Tudi tistim, ki se morda v mirnih časih pri njih ne bi nikdar oglasili. "Prvovrstna kulinarična izkušnja ni nujno povezana z bleščeče belimi prti, zapletenimi izrazi in do visokega sijaja zloščenimi kozarci. Vselej pa je povezana z dobro kombinacijo prvovrstnih sestavin in željo po užitku. Naš namen je, da s cenovno ugodnejšim menijem in Woltovo dostavo prav to vnesemo v čim več domov in širšemu krogu jedcev približamo svoje delo," je povedal Zupan.

S prilagojenim menijem želijo v Ateljeju pokazati bolj sproščeno plat, v časih, ko se je vse ustavilo, pa jim je bilo snovanje jedi za dostavo, ki so hkrati zabavne, domiselne in uravnotežene, dobrodošel izziv. Skrbno so izbrali lokalne sestavine, kombinacije pa zasnovali tako, da lahko vsi uporabniki brez dodatnega dela uživajo v »fine dining« izkušnji. Med predjedmi je najbolj priljubljen tatarec iz zorjene govedine, ječmenovega čipsa in porovega olja, med glavnimi jedmi vroče štručke s hrustljavim jagenjčkom ali hobotnico, mesne kroglice z bučo, žajbljem in feto, tortilje z natrgano govedino, jesenski njoki z omako iz buč in kozjim sirom ter piščančji nuggetsi, marinirani v pinjencu. Sladkosnedi lahko uživajo v baskovski skutni torti iz Orešnikove kozje skute in v sladoledu iz čokolade, rjavega masla ali vanilje.

restavracijaatelje.com Vila Podvin (chef Uroš Štefelin), Mošnje pri Radovljici

Povsem v dostavo na dom (do 30 kilometrov od restavracije) so se preusmerili še v eni Michelinovi zvezdici, Vili Podvin, v kateri se kuharski mojster Uroš Štefelin opira na gorenjsko gastronomsko tradicijo. Prek njihove spletne strani lahko naročimo gurmansko kosilo, lahko pa tudi izbiramo v njihovi spletni delikatesi, kjer najdemo na primer kruh z drožmi, Uroševo telečjo pašteto, kranjsko klobaso s tepko, marinirani Tomanov mladi sir, Uroševe jesenske vložnine, cimetove rolice in ostale dobrote. Na tedenskem meniju za kosilo se bodo našli tudi fižolova juha z jajčnimi vlivanci in čipsom kranjske klobase s tepko, ocvrti svinjski vrat s smetanovim krompirjem, korenčkovo solato in zeliščno majonezo ter dvojni čokoladni mousse. V redni ponudbi so še jota in drožnata bombeta, kranjska klobasa s tepko, vampi z drožnato bombeto in čokoladna krogla.

vilapodvin.si
Gostilna Repovž (chefinja Metka Repovž), Šentjanž

Na dom, tudi izven svoje občine, prav tako dostavljajo pri Gostilni Repovž v Šentjanžu, najboljši dolenjski restavraciji, v kateri so jedi pripravili tako, da jih jedec s pomočjo izčrpnih navodil dokonča sam doma. Med predpripravljenimi jedmi na njihovi spletni strani najdemo pirino rižoto, dušenega krškopoljca, poširano postrv, jagenjčkove zarebrnice, močnik in čokoladni puding, je pa »špajza« Repovževih odlično založena tudi z domačimi izdelki in izdelki okoliških kmetov – od sevniških salam do eko ajdove kaže, od sevniške pancete krškopoljca do domačega ekološkega jabolčnega kisa. Cene za posamezne jedi so od 11 do 15 evrov na osebo, za trihodni meni za dva pa boste odšteli med 50 in 60 evrov.

gostilna-repovz.si Hiša Franko (chefinja Ana Roš), Staro selo pri Kobaridu

Najboljša slovenska restavracija, z dvema Michelinovima zvezdicama ovenčana Hiša Franko, se za dostavo jedi na dom ni odločila, je pa bila njihova »koronska« prilagoditev v mnogih ozirih še bolj radikalna. Ana Roš je namreč v navezavi s Tušem na trg poslala svojo linijo izdelkov, ki pa so precej bolj ljudski kot tisti, ki jih ponuja v svoji restavraciji. Tako boste na policah našli kobariške štruklje po njeni recepturi, skutne njoke s pehtranom, testenine z zelišči pa tudi kruh z drožmi po recepturi njene hišne pekovske mojstrice Nataše Đurić in sladolede gorskih okusov, kot je na primer kislo mleko z žajbljem ali pa »dulce di leche« iz sirotke. Za potrebe množične proizvodnje se je Ana Roš povezala tudi z lokalnimi sirarji, medarji in mlekarno Planika, s katero sodeluje vsa ta leta. Sicer pa lahko dobrote Hiše Franko v svoj dom naročite tudi prek njihove spletne trgovine, v kateri najdete izdelke, ki jih je ekipa lansirala med prvim zaprtjem. To so domači toffee, kimči, vloženi borovi storžki, marmelade, tolminski siri Valterja Kramarja in obilica vrhunskih vin sonaravne pridelave, ki jih v mirnih časih strežejo tudi v restavraciji.

hisafranko.com 

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča