6 napak do katerih lahko pride pri domači manikiri

Klavdija Rupar 22.06.2019
Manikira.

Čeprav so trenutno izredno moderni podaljšani nohti in shellac laki, se še vedno kdaj zgodi, da si najraje kar doma naredimo manikiro. Na kaj vse moramo biti pozorni, ko jo delamo in do katerih napak lahko pride, pa vam predstavljamo spodaj.

Razkuževanje

Ne bodimo lene. Preden se lotimo lakiranja nohtov, si razkužimo roke, saj lahko drugače bakterije pridejo v nohte.

Lakiranje mokrih nohtov

Nohti so tako kot lasje ali dlake, organ na koži, zato jih ne smemo jemati za samoumevne. Noht je sestavljen iz epidermalnih celic, ki vsebujejo keratin. Ko pride keratin v kontakt z vodo in milom, noht postane bolj krhek in ni primeren za nanašanje laka za nohte.

Foto: Pixabay

Umivanje

Čeprav voda in milo nohte poškodujeta, pa sta bistvena za zdravljenje obnohtne kožice. Nikoli ne smemo kože okoli nohta striči in urejati, ko je suha, vedno jo najprej zmočimo.

Striženje kože okoli nohta

Razlikujemo med kožo in povrhnjico nohta. Koža, ki je okoli nohta poskrbi, da bakterije ne pridejo v koren nohta. Povrhnjica pa je tanek sloj, ki raste na nohtu. Če je zelo izrazita jo lahko odstranimo, vendar se moramo zavedati, da bo ta lahko začela rasti še hitreje.

Foto: Pexels

Aceton

Za odstranjevanje navadnega laka moramo vedno uporabljati oljno čistilo. Aceton namreč poškoduje nohte in kožico okoli njih.

Podlak

Večina ljudi pozabi na podlak. Nanj ne smemo pozabiti, saj nam ščiti nohte pred lakom.

Izbor urednika