Zakaj je priporočljivo redno jemanje probiotikov?

Klavdija Rupar 19.11.2021
photo-1559087316-6b27308e53f6

Ogromno nerazjasnjenih počutij in bolezni izhaja iz težav s črevesjem. Črevesje lahko namreč vpliva tudi na težave s kožo in spremembami razpoloženja. Zato je izrednega pomena, da ves čas skrbimo zanj, poskrbimo za primerno prehrano in jemljemo prava dopolnila.

Eno izmed ključnih dopolnil so probiotiki - živi mikrobi, največkrat znani kot bakterije in kvasovke, ki živijo znotraj debelega črevesa. Vsak človek ima unikatne mikrobe, a obstaja nekaj probiotičnih bakterij, ki vam bodo pomagali pri zdravem črevesju.

Zakaj torej jemati probiotike? Pri čem vam bodo pomagali?

Izboljšajo rast celic

Probitiki povečajo rast morilskih celic in stimulirajo aktivnost teh celic znotraj črevesja. To vam pomaga pri dobrem imunskem odzivu in poskrbi za zdravo prebavo.

Uravnavajo težo

Redno jemanje probiotikov vam lahko pomaga pri izgubi teže in maščobe okoli trebuha. To omogoča ravnotežje med bakterijama bacteroides in firmicutes. Ljudje s prekomerno telesno težo naj bi imeli več firmicutes in manj bacteroidetes bakterij.

Foto: Pexels

Izboljšajo prebavo

Probiotiki pomagajo pri boljši prebavi. Izboljšajo namreč prebavo ogljikovih hidratov, pomagajo pri vpijanju proteinov, vitaminov in drugih hranil. Pomagajo tudi pri napenjanju, napihnjenosti, bolečinah, driski in zaprtju.

Zmanjšujejo možnost slabega holesterola

Več različnih študij je ugotovilo, da probiotiki pomagajo pri zmanjšanju holesterola in LDL (slabega) holesterola. 

Pomagajo pri zaprtosti

Če imate težave z zaprtostjo to pomeni, da imate v črevesju drugačno ravnotežje bakterij kot tisti, ki s tem nimajo težav. Probiotiki v vaše črevo prinašajo boljše bakterije in zmanjšujejo pH debelega črevesja in tako pomagajo pri zaprtosti.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika