10 zlatih pravil, ki jih moramo upoštevati na smučišču

Lana Bauman 16.12.2018
Foto: Unsplash

Pravila določa mednarodna smučarska zveza FIS in veljajo na vseh smučiščih po svetu. Potrebno je povedati, da beseda “smučar” zajema vse prisotne na smučišču, smučarje, deskarje, sankače ali pešce na smučišču.

1. Obzirnost do drugega

Smučar se mora obnašati tako, da ne ogroža ali poškoduje drugega. Spoštovati mora počasnejše smučarje in smučarske šole.

2. Smučarsko znanje

Smučar mora hitrost prilagoditi svojemu znanju, razmeram na smučišču, vremenskim razmeram, gostoti smučajočih. Če se smučar ni sposoben izogniti situaciji, ki bi lahko pripeljala do nesreče, se naj varno ustavi na robu smučišča. Trki smučarjev so posledica neprilagojene hitrosti, nekontroliranega smučanje in nepreglednost smeri smučanja. 

Foto: Unsplash

3. Izbira smučine

Hitrejši smučar mora smučino izbrati tako, da ne ogroža smučarjev pred seboj.

4. Prehitevanje

Smučar lahko prehiteva poljubno, vendar mora upoštevati prehitevanega in mu pustiti dovolj prostora, za nemoteno vožnjo.

5. V smuk

Preden smučar preči progo se mora prepričati, da je varno zanj in za druge.

6. Ustavljanje

Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča, razen če je to nujno potrebno. Takrat se mora čimprej umaknit.

7. Vzpenjanje – sestopanje

Smučar sme za vzpenjanje ali sestopanje uporabiti le rob smučišča.

8. Upoštevanje označb

Smučar mora poznati in spoštovati signalne ter prometne znake na smučiščih. Znaki se pojavljajo na področjih nevarnosti, zato je zelo pomembno, da se ravnamo kot zapovedujejo. Proge so glede na stopnjo težavnosti označene s črno, rdečo, modro ali zeleno barvo. Smučar lahko izbere svojemu znanju in fizični kondiciji primerno progo. 

9. Pomoč pri nesreči

Pri nesreči je smučar dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu. Če je to mogoče, se oba, ponesrečenec in smučar, čimprej umakneta iz proge in zmanjšata ogrožanje sebe in drugih. Sem sodijo prva pomoč, obvestilo reševalne službe in zavarovanje kraja nezgode.

10. Dolžnost legitimiranja

Če je smučar udeleženec v nesreči ali zgolj priča, se mora na zahtevo policije ali nadzornika smučiš legitimirati.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Anja Mrevlje, priporoča