5 napak, ki jih delamo pri skrbi za hišne rastline

Klavdija Rupar 03.11.2018
Foto: Unsplash

A včasih je bolj efektivno, da slišimo tudi nasprotno stran, saj se najlažje učimo iz napak. Spodaj je pet slabih navad pri skrbi za hišne rastline, s katerimi moramo prenehati.

1. Rastline kupimo samo zato, ker so lepe

Preden kupimo rastlino je zelo pomembno, da se pozanimamo, v kakšnih razmerah mora živeti, koliko pozornosti, svetlobe in vode potrebuje. Nikakor ne smemo kupiti rože ali rastline samo zato, ker je lepo videti ali nam lepo diši.

Foto: Unsplash

2. Voda je odgovor na vse

Ko se naše rastline povesijo ali so brez življenja, takoj pomislimo, da jim manjka vode. Zato začnemo dodajati precej več vode, kot bi jo morali. Ko so rastline videti slabo, voda najverjetneje ni odgovor, ampak celotno stanje lahko še dodatno poslabša. Raje poiščimo nasvete za rast rastlin in poglejmo, če notri piše, kaj bi lahko bilo narobe z našo rastlino.

3. Špricanje namesto zalivanja

Občasno špricanje z vodo ni enako zalivanju. Veliko ljudi misli, da bodo nekajkrat pošpricali rastlino z vodo in tako poskrbeli, da dobi dovolj vode. Seveda jih lahko tudi poškropimo, saj manjši šprici ustvarijo vlago, ki jo nekatere tropske rastline potrebujejo, zagotovo pa samo z občasnim špricanjem ne moremo nadomestiti rednega zalivanja.

Foto: Unsplash

4. Vse rastline zalivamo enako

Kaktusa ni potrebno zalivati tako pogosto kot monstere. Pri vsaki rastlini je zalivanje odvisno od letnega časa in temperature, zato ne moremo imeti enakega urnika za vse rastline. Ali rastlina potrebuje vodo, najlažje preverimotako, da s prstom potipamo prst. Če je suha, jo zalijemo. Tega nam ni potrebno preverjati vsak dan, najbolje, da to počnemo vsakih nekaj dni.

5. Obupamo takoj, ko nam prva rastlina oveni

Če nam rastlina umre, še ne pomeni, da nismo sposobni skrbeti zanje. Lahko smo jo imeli v napačnih pogojih, ali pa je naš maček odtrgal liste, ko nismo gledali. Lahko je bila celo že bolna, ko smo jo kupili. Tudi, če smo sami naredili napako, ni konec sveta. Rastline umrejo, mi pa se naučimo iz lastnih napak.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča