50 let Woodstocka – mir, ljubezen in rock'n'roll

CITYLIFE 15.08.2019
Woodstock

"Make love, not war"

Woodstock je potekal v majhnem naselju Bethel v zvezni državi New York avgusta leta 1969. To obdobje so zaznamovali stalne napetosti med vzhodnim in zahodnim blokom, gibanje za državljanske pravice in vietnamska vojna. Čeprav se šestdesetih mnogi spominjajo po otrocih cvetja, ki naj bi jih zanimali le droga in svobodna ljubezen, mladi niso bili brezbrižni do dogajanja v svetu. Zavzemali so se za mir, ljubezen in bratstvo. Woodstocku jih je uspelo združiti in festival je postal miroljubna manifestacija njihovih načel in idej. Zbralo se jih je več kot 400.000 in čeprav organizatorji niso bili pripravljeni na takšne številke, kljub kaosu in vem pogojem za nemire niso zabeležili niti enega primera nasilja. Začetno negativno poročanje medijev o slabih razmerah je kmalu zamenjala poplava novic o hipijih, ki so izbrali mir pred vojno.

Woodstock. Michael Lang photo courtesy of George Holz, woodstock.com

Kaos in skorajšnja odpoved

Vse je zraslo na zelniku štirih ambicioznih mladih podjetnikov v njihovih dvajsetih, ki so si želeli zagnati glasbeni studio in so za to potrebovali sredstva. Artie Kornfeld, Michael Lang, John P. Roberts in Joel Rosenman so na dogodku, ki so ga poimenovali “An Aquarian Exposition: 3 Days of Peace & Music” najprej pričakovali do 50.000 ljudi, trajal pa bi naj dva dni. Kasneje so prodali skoraj 200.000 vstopnic, na samem dogodku pa se je pojavilo še enkrat toliko ljudi.

Težave so organizatorje spremljale že od samega začetka – poleg neskladij med njimi samimi so jih pestile še dodatne težave: iskanje lokacije, pridobivanje dovoljenj in nasprotovanje lokalnega prebivalstva. Krožile so govorice, da bodo dogodek primorani celo odpovedati. Zaradi težav z lokacijo so se nekaj dni pred festivalom še odločali, ali dokončajo izgradnjo ograj in postavijo blagajne ali pa svoje vire usmerijo v dokončanje izgradnje odra. Ko so se na festivalsko območje začele zgrinjati množice, je bila odločitev sprejeta – ljudje so preskakovali ograje in organizatorji so bili prisiljeni ustvariti brezplačni dogodek.

Začetek festivala so spremljali še drugi logistični izzivi – med drugim prometnimi zastoji in ne le, da so obiskovalci ostali na cestah, tudi mnogi glasbeniki so zamujali na svoje koncerte.

Okrožje Sullivan County je razglasilo izredno stanje in osebje bližnje letalske baze Stewart Air Force Base je pomagalo pri zagotavljanju varnosti in reda na področju koncertnega prizorišča.

Kasneje se je izkazalo, da so bile grožnje o odpovedi le premišljena PR-ovska poteza. In čeprav so organizatorji po festivalu skoraj bankrotirali, je njihovo lastništvo filmskih in snemalnih pravic po izdaji dokumentarnega filma leta 1970 izgubo več kot nadomestilo.

Glasba, ki je pisala zgodovino

Prvi so nastop na festivalu potrdili Creedence Clearwater Revival, sledila pa so še druga velika imena – Joe Cocker, Janis Joplin, The Who, Santana in Jimi Hendrix. Prav Hendrix naj bi zaključil festival in nastopil v nedeljo zvečer, a se je njegov nastop zaradi dežja prestavil na naslednje jutro. Na oder je stopil okrog 8.30 in tako festival podaljšal še za en dan. Kljub temu, da je pod odrom ostalo le še okrog 30.000 ljudi namesto 400.000, je odigral dveurni set, njegov nastop v beli usnjeni jakni z resicami in rdečim trakom v laseh pa še danes velja za enega najprepoznavnejših. Mnogi so nastop zavrnili ali odpovedali – nekateri zato, ker niso verjeli v uspeh festivala (na primer The Doors), drugim ni bilo po godu blato (Frank Zappa) oziroma niso bili preveč navdušeni nad hipijevsko subkulturo (Jethro Tull). Nastop so odpovedali oziroma zavrnili tudi The Rolling Stones, Led Zeppelin in skupina Simon & Garfunkel.

Jimi Hendrix - 1969/Michael Lang/Henry Diltz, imdb.com

50. obletnica in ponovne težave

Letošnji Woodstock, ki naj bi potekal med 16. in 18. avgustom v Watkins Glenu v New Yorku je odpovedan. Mediji so poročali o finančnih in pravnih težavah, zapletih s pridobivanjem ustreznih dovoljenj lokalnih oblasti in spremembah lokacije.

Nastopili naj bi Jay-Z, The Killers, Imagine Dragons, Halsey, Miley Cyrus, Robert Plant, The Raconteurs in številni glasbeniki, ki so nastopili že leta 1969 – med drugim Dead & Company, Santana, David Crosby, Melanie in John Sebastian.

TOP 5 ZANIMIVOSTI:

  • Festival, ki je bil oglaševan pod imenom “An Aquarian Exposition: 3 Days of Peace & Music” in se je odvil v bližini naselja White Lake v Bethelu, 70 km jugozahodno od mesta Woodstock, je svoje prepoznavno ime dobil po “Woodstock Ventures”, investicijski skupini, ki so jo ustanovili Kornfeld, Lang, Roberts in Rosenman.
  • Lokacija festivala – Umetniški center Bethel Woods v New Yorku – se je leta 2017 vpisala v nacionalni register zgodovinsko pomembnih krajev.
  • Film Woodstock iz leta 1970 je prejel oskarja za najboljši dokumentarni film. Proračun za njegovo produkcijo je znašal le 600.000 dolarjev, postal pa je eden najuspešnejših in donosnih filmov tistega leta.
  • Nastop Jimija Hendrixa je dvignil kar nekaj prahu – tudi zaradi skladbe “The Star-Spangled Banner”, kjer je simuliral bombardiranje in na ta način izrazil protest proti vietnamski vojni.
  • The Who so doživljali pravo nočno moro, saj so na nastop v zaodrju čakali 10 ur, še posebej težko pa je bilo bobnarju Keithu Moonu, ki je celotno izkušnjo opisal kot grozno. Pred nastopi je imel tesnobne napade, ki jih je krotil z alkoholom. Pijači v zaodrju, vključno s čajem in ledom, pa je bil dodan LSD. Mnogi, tudi člani skupine, se tega niso zavedali in so bili presenečeni nad učinki.

Besedilo: Manja Kovačič

Fotogalerija

Woodstock. Woodstock. Woodstock Woodstock Woodstock Woodstock Woodstock Woodstock Woodstock Woodstock Woodstock

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika