Intervju - igralec Matjaž Javšnik

CITYLIFE 22.07.2019
Matjaž Javšnik

Kje se začne vaša igralska zgodba? Kako je delati v gledališču, kako na filmskem platnu? Imate vzornika?

Že v vrtcu. Ne bi rad posploševal razlik, delo je več ali manj enako, le da so mehanizmi in vzvodi drugačni. Drugi poklici mi zaradi lenobe niso bili preveč naklonjeni. Zato je bila pot v igralske vode organska. Vzorniki so mi vsi, ki delajo v skupno dobro in se pri tem ne tolčejo po prsih.

Bi lahko primerjali slovenski in evropski film s svetovnim? Kje so največje razlike? Katere tuje produkcije vas še posebej navdušujejo?

Absolutno, film je zgodba, zgodbe pa lahko vzklijejo povsod. Edina razlika je v kapitalu, ampak manj kapitala pomeni več kreativnosti. Najbolj me navdušujejo romunski, češki, od vedno pa slovenski filmi. Tudi južnoameriške in skandinavske produkcije so mi zelo pri srcu.

Vaša najljubša vloga, sodelovanje - kaj vas je najbolj prevzelo? Kateri vaš dosedanji projekt najbolj odseva vas samega?

Avtorska monodrama Od boga poslan, kjer igram grobarja od zibke do rakve, v iskanju ljubezni ali vsaj požirka žganja. To je vloga, ki v sebi nosi cel vrtiljak čustev, je izredno tehnično zahtevna in bila je prva.

Matjaž Javšnik

Kako pristopite k posamezni vlogi, sodelovanju? Kako daleč lahko pride igralec iz Slovenije? 

Potrudiš se, premakneš sebe in greš v kako tujo prestolnico do producenta, do avdicij, drugače ne gre … Katarina Čas in Boris Cavazza sta krasna primera, prodorna in delavna. Cel kup je mladih, ki se znajo mrežiti, malo drugače razumejo ta svet, kot ga razumemo mi. Za nas je bila velika zadeva že, če si šel od doma v prestolnico, zanje je pa Francija premajhna. Odvisno je seveda od motivacije in želja vsakega posameznika.

Kdo vam išče filmske vloge, kako pridejo do vas? 

Imam agenta in agentko v tujini, jaz sem sam žal za tujino precej len, ker imam tu družino. Vsaka vloga namreč terja nekaj mesecev – meni to ne odgovarja, težko sem toliko odsoten, trenutno je družina na prvem mestu. Letos sem sicer igral v češkem in slovaškem filmu. Obeta se še ena koprodukcija s Francozi in Hrvati …

Kaj loči slabega igralca od dobrega?

Dobremu igralcu ploskajo. Slab in dober igralec, torej oba, pa potrebujeta publiko (smeh).

Kako trenutno izgleda vaš dan oziroma kako, ko se snema film?

Ko snemam, narekuje moj dan režiser, ko ne snemam, pa otroci.

Kakšen izziv za vas predstavlja organizacija filmskega festivala? 

To je neka notranja spodbuda, kako predstaviti našo produkcijo tujcem in kako tujce zastrupiti z našo krajino in kako jih prepričati, da bi pri nas snemali, investirali.

Dobremu igralcu ploskajo. Slab in dober igralec, torej oba, pa potrebujeta publiko

Kaj nam letos prinaša 4. edicija mednarodnega filmskega festivala v Kranjski Gori? Katere filme in filmske ustvarjalce lahko pričakujemo?

Pri nas nikoli ne morete pričakovati nič, ker je festival organska zadeva, stvari se še spreminjajo iz dneva v dan. Zagotovo bo pa to najboljše, kar boste doživeli.

Radi obiščite tudi druge filmske festivale? Kateri so to? Kateri je vaš najljubši?

Absolutno Karlovy Vary, Benetke, Berlin, posebej pri srcu pa so mi Sarajevski filmski festival, Motovun, Talin, Reykjavik.

Kako bi sami in kako vaši prijatelji v treh besedah opisali vaš značaj? 

Sam sem prevelik karakter, da bi pljuval v lastno skledo.

Ko niste igralec, ste …? 

Pohorski endemit – to je domača rodna vrsta, ki uspeva samo v določenem okolju. Tako me je označil kolega Jurij Zrnec (smeh).

Kaj za vas predstavlja urbano življenje?

Raznolika možnost kulturnih zvrsti vseh vrst ob dobri pijači.

7 NA HITRO:

Zadnja predstava, koncert, ki ste jo/ga obiskali ... Otroška predstava Grdinici, ki je šla na lov (Nika Solce) in predstava za mladino Vihar v glavi v Lutkovnem gledališču Ljubljana.
Vaš najljubši urbani kotiček ... Železniške postaje.

Kavo najraje popijete ... Mrzlo v temi.
Knjiga, ki ste jo nazadnje prebrali ... Polentarska polica že 52-ič.
Vaša najljubša razvada ... Neskončna lenoba.

Vaš najljubši film ... General iz leta 1926 in Buster Keaton kot igralec v glavni in režiserski vlogi.

Filmska ikona ... Marlon Brando.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika