Kakšne so poročne tradicije po svetu?

Klavdija Rupar 01.02.2020
Poroka

Sicer se bo sezona porok začela šele nekje v roku dveh mesecev, a gre za tematiko, o kateri radi govorimo ves čas. Tradicije se tudi pri nas ves čas spreminjajo in se razlikujejo od kraja do kraja, od pokrajine do pokrajine. V zadnjih letih sicer pari vedno manj dajo na klasične tradicije, kot so šranga in podobno. Kakšne pa imajo tradicije drugod po svetu?

Foto: Unsplash

Brazilija

V Braziliji je navada, da neveste na rob svoje poročne obleke zapišejo imena svojih samskih prijateljic. To naj bi jim prineslo srečo in poroko. Brazilske neveste tudi nosijo zlate čevlje, ki so med plesom postavljene na tla, vanje pa gostje mečejo denar.

Foto: Unsplash

Avstrija

V regijah kot so Salzkammergut, Tirol in Štajerska na poročni dan nevesto zbudijo s petardami, sosedje pa pred vrati delajo kaos, saj naj bi s tem odgnali zle duhove.

Rusija

Rusi "ugrabitev neveste" obrnejo na bolj komičen način. Starši pred poroko ugrabijo svojo hčerko, ženin pa mora zanjo plačati neke vrste odkupnino. Nevestini sorodniki sestavijo izzive, s katerimi mora dokazati ljubezen do neveste, obenem pa ga želijo osramotiti. Če izzivov ne naredi, mora družicam plačati s čokolado, rožami ali denarjem.

Foto: Unsplash

Italija

Italijani so izredno vraževerni, ko govorimo o poročnih cermonijah, zato se izogibajo porokam na torek ali petek. Prav tako se ne poročajo maja in avgusta. Med tradicije pa spada petje podoknice, ki jo mož s svojimi prijatelji nevesti zapoje večer pred poroko.

Velika Britanija

Angleška folklora določa pet stvari, ki jih mora imeti nevesta na poroki: nekaj starega, nekaj novega, nekaj sposojenega, nekaj modrega in srebrn britanski kovanec v svojem čevlju, saj naj bi to prineslo srečo. 

Mehika

Moderne mehiške poroke so mešanica starih in novih tradicij, poročni el lazo pa ostaja tradicija. El lazo je vrv z rožami, ki jo botri vržejo okoli para potem, ko si izpove poročne zaobljube. Po tradicionalnem izročilu so botri tisti, ki predstavljajo izkušen in močan zakon, če to isto stvar naredi samska ženska, pa to prinaša nesrečo.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča