Kampiranje za vsak okus

CITYLIFE 16.08.2022
jolstraholmen3

Na kampiranje z želvami
LaganasGrčija

Kot da zaliv Laganas na grškem otoku Zakintos s svojim belim peskom in turkiznim morjem ni že dovolj rajski, je tukaj še čudovit podvodni svet, ki mu kraljujejo želve velikanke vrste carreta. Srečamo jih lahko na potapljanju z masko ali na katerih od plaž, ko ležejo jajca. Kamp je na terasah med nasadom oljk in s pogledom na zaliv. Primeren je tako za tiste s šotori kot tudi tiste z avtodomi, predvsem pa za vse, ki se radi zbudimo ob pogledih na morje in zaspimo ob zvokih škržatov. V bližini kampa je majhna lokalna restavracija, ki ji ribiči dnevno dobavljajo sveže ribe.
tartaruga-camping.com

Naj slovenski kamp
Kobarid, Slovenija

Kamp Koren Kobarid leži na levem bregu reke Soče, nedaleč od Kobarida, kjer se smaragdna Soča izvije iz ozke soteske in ob belih prodiščih zavijuga po Soški dolini. Postavimo šotor, nastanimo se v prikolici, glamping hiškah ali pa eko brunaricah. Na voljo so številne športne aktivnosti na divjih brzicah reke ali okoliških naravnih plezalnih stenah, na pohodniških in kolesarskih turah ali visoko na nebu. Gre tudi za prvi slovenski okoljski kamp. Vse v kampu je urejeno z mislijo na naravo – od uporabe trajnostnih materialov do izdelkov iz lokalne ekološke pridelave na policah njihove trgovine. V akciji »Naj kamp Adria 2020« je bil kamp Koren izbran za najboljšega v kategoriji manjših kampov v Sloveniji.
kamp-koren.si

Deskarske počitnice
Hossegor, Francija

Dolge peščene plaže na jugozahodu Francije ponujajo veliko priložnosti za kampiranje, med deskarji pa je priljubljen Hossegor. Gre za območje med naseljem Moliets na severu in Capbretonom na jugu. Zaradi ugodnih razmer in vetra privablja deskarje s celega sveta vse do pozne jeseni, ko so valovi najboljši. Francozi kampiranje razumejo malo drugače ... Na voljo so namreč številne mobilne hiške in bungalovi, eden izmed njih je Resort Natureo, ki stavi na naravne trajnostne materiale in čim večje sožitje z naravo. Primeren je za družine in tiste, ki si želimo malo več udobja. Če potujemo z avtodomom, pa lahko parkiramo na katerem od brezplačnih parkirišč ob plaži. Ne pozabimo povprašati po “aire de stationnement pour surfeurs”.
natureo-seignosse.com

V skandinavske lesene šotore
Jølstraholmen, Norveška


Kampiranje na Norveškem je dovoljeno na vseh javnih površinah. Šotor lahko postavimo kjer koli in nihče nas ne bo preganjal, le za seboj ne puščajmo sledi! Kljub vsej svobodi pa ta skandinavska država ponuja tudi veliko urejenih kampov. Nekaj posebnega je Jølstraholmen, saj leži na otočku, ki ga obdaja reka Jølstra. Ima deset lesenih šotorov oziroma tako imenovanih kabin in 60 prikolic. Prostrani okoliški gozdovi in deroča reka so čudovita kulisa za vse, ki si želimo le počitka, in odlična priložnost, če si zaželimo aktivnih počitnic ... Plavanje, ribolov, pohodništvo in kolesarjenje so le nekatere od možnosti.
jolstraholmen.no

V osrčju divjine
Pokrajinski park Cape Scott, Britanska Kolumbija, Kanada


Če je divje kampiranje v družbi medvedov po našem okusu, je plaža Nels Bight na severozahodu otoka Vancouver prava izbira. Dolga bela peščena plaža, do katere vodi 17-kilometrska gozdna pot, ne nudi ničesar drugega kot neokrnjeno naravo, čudovite razglede in družbo divjih živali. V svoj nahrbtnik spravimo le najnujnejše, a ne pozabimo na nepremočljivo opremo, filter za vodo, hrano, ogenj, biološko razgradljiv toaletni papir in obrambno razpršilo proti medvedom. Verjetno ga ne bomo potrebovali, saj so črni medvedi precej plašni, a srečanje z vsaj enim izmed vseh 7.000, ki živijo na otoku, je skoraj neizbežno.
bcparks.ca/explore/parkpgs/cape_scott

Kamp pod gradom
Fernsteinsee, Avstrija

Ob srednjeveškem gradu Fernsteinsee na avstrijskem Tirolskem je zrastel kamp s 125 parcelami za luksuzno kampiranje. Čeprav je grad danes prestižen hotel in temu vzoru sledi tudi kamp, je pravi luksuz kristalno čisto jezero v neposredni bližini, ki ima vidljivost tudi do 50 metrov globine in je priljubljeno med plavalci, potapljači in tistimi, ki uživajo v vožnji s čolnom. Mesto obkrožajo Tirolske Alpe, ki ponujajo nešteto možnosti za aktivnosti, kot sta plezanje in soteskanje. Vredne obiska pa so tudi bližnje očarljive vasice, na primer Nassereith in Obsteig.
camping-fernsteinsee.at

Top 5 aplikacij za brezskrbno kampiranje

Park4night

Verjetno največja in najbolj priljubljena aplikacija za kampiranje v Evropi nas pripelje do različnih krajev za krajši počitek ali nočitev z avtodomom oziroma kombijem. Pove nam tudi, katere storitve so na voljo – na primer sveža voda, elektrika in celo aktivnosti, kot sta pohodništvo in kajtanje – ponuja pa tudi podrobne ocene drugih uporabnikov.
park4night.com

Maps.me

Za potovanja “izven omrežja” je dobro imeti pri roki zemljevid. Maps.me omogoča vnaprejšnji prenos zemljevidov, da se znajdemo tudi takrat, ko smo brez omrežja. Najboljša funkcionalnost te aplikacije pa je, da lahko na zemljevidu označimo vse na novo odkrite skrivne kotičke svojega potovanja, kamor se kasneje lahko spet vrnemo.
maps.me

GoingAbroad

Kakšna je omejitev hitrosti na španskih avtocestah? Ali moram nositi čelado, ko kolesarim na Švedskem? Aplikacija Evropske komisije za varnost v cestnem prometu vsebuje mnoge informacije, ki nam lahko še kako koristijo na potovanju.
ec.europa.eu

iOverlander

iOverlander je baza podatkov o najrazličnejših krajih za popotnike – od divjih kampov, parkirišč do hotelov, mehanikov in polnilnic vode ali propana. Za vsako mesto so navedeni številne informacije in nasveti, vključno s fotografijami, datumom zadnjega obiska in GPS-koordinatami. Lokacije lahko dodajamo tudi sami.
ioverlander.com

Camping App Eu

Aplikacija z več kot 25.000 parcelami za avtodome, brezplačnimi “divjimi” mesti za kampiranje in parkirišči za nočitve po vsej Evropi, vključno s Skandinavijo, baltskimi državami, vzhodno in južno Evropo. Z dnevnimi posodobitvami podatkov je ta aplikacija hitra rešitev na poti, ko še ne vemo, kje bomo spali.
camping-app.eu

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika