Katere ogljikove hidrate bi morali jesti vsak dan?

Pravijo, da so ogljikovi hidrati naš največji sovražnik za pridobivanje teže, pa vendarle temu ni tako. In kateri naj se vsak dan najdejo na našem jedilniku?
Za ogljikove hidrate pravijo, da so naši največji sovražniki, saj najbolj redijo. A obstaja nekaj vrst ogljikovih hidratov, ki so dobri za nas in bi jih morali jesti vsak dan.
Polnovreden kruh in makaroni
Polnovredni izdelki vsebujejo vlaknine in potrebujejo manj časa, da jih predelamo, zato nas bodo manjši odmerki bolje nahranili in poskrbeli, da bomo dlje časa ostali siti. To pomeni, da se bo energija ogljikovih hidratov porabljala počasneje, mi pa bomo dlje časa imeli energijo. Obenem vsebujejo tudi vitamin B, ki je pomemben za metabolizem.
Foto: Pexels
Fižol in ostale stročnice
Črni fižol, čičerika in leča vsebujejo veliko folne kisline, magnezija, vlaknin in kalija. To nam pomaga pri zmanjševanju sladkorja v krvi, izboljša nivoje holesterola in na splošno pomaga pri boljšem počutju.
Foto: Pexels
Sadje
Sadje ni nekaj kar povežemo z besedo ogljikovi hidrati, a zaradi sladkorjev vseeno spadajo v to kategorijo. Sadje je polno vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki se bojujejo proti boleznim. Izogibajmo se samo kupovanju neorganskih breskev, jagod, grozdja, jabolk, borovnic in češenj, saj imajo lahko več pesticidov.
Foto: Pexels
Zimska buča
Zimske buče so polne vlaknin in hranil, kot so beta-karoten, ki nam pomaga pri izboljšanju vida in vitamin A, ki skrbi za zdravje pljuč. Prav tako imajo vitamin C, ki zavira nastaneh gub in izboljšuje imunski sistem.
Foto: Pexels
Polnovredna žita
Vmes spadajo rjavi riž, kvinoja, oves in divji riž. To so najbolj zdravi ogljikovi hidrati, saj jih naše telo prebavlja najpočasneje.
Foto: Pexels
Katerih ogljikovih hidratov pa se moramo izogibati?
Belega kruha, belega riža, čipsa, kosmičev in prigrizkov, ki nimajo maščob.
Mogoče te zanima tudi?
preberi povezane vsebine