Katere stvari potrebuje novopočena mamica?

Klavdija Rupar 19.06.2022
pexels-andrea-piacquadio-755028

Boste kmalu stopili na novo življenjsko pot in prvič postali mama? Najbrž se nihče ne zaveda, kako močno ti to spremeni življenje, še manj pa to, da se na novo osebo, nikakor ni mogoče stoodstotno pripraviti. Življenje se v trenutku spremeni, marsikatera mama pa se z nenadno spremembo kar težko spopada. 

Kaj je torej tisto, kar bi potrebovala vsaka novopečena mama?

Počitek

Ta je najbolj klasična, a zagotovo najbolj pomembna zadeva - počitek bi moral biti glavna prioriteta nove mame. Po porodu ste namreč v tako imenovanem procesu zdravljenja in le z dovolj počivanja lahko poskrbite, da se vaše telo odpočije in pozdravi. Telo namreč potrebuje kar šest do osem tednov, da pride k sebi, zato se v tem času izogibajte dvigovanju težjih stvari in pazite, da se ne naprezate preveč.

Sedeča kopel

Sedeča kopel bo pospešila cirkulacijo, ki bo poskrbela za zmanjšanje otekline in pospešila celjenje po rojstvu. Novi mami bodo pomagale pri sproščanju, zmanjšale bodo poporodno neudobje, ki ga povzročajo trganje, krvavitev, modrice in hemoroidi.

Foto: pexels

Odrasli vložki

Po rojstvu je celoten predel nožnice izredno občuljiv in razdražen. Posebni vložki, ki jih lahko date zmrzniti tudi v zamrzovalnik in jih položite v spodnje perilo, pomagajo pri hlajenju, zmanjšajo bolečino in poskrbijo za hitrejše okrevanje po porodu.

Blazina za dojenje

Če imate šive ali težko normalno sedite, vam bo blazina za dojenje prišla zelo prav. Tako boste lahko svojega otročka dojili tudi v drugih bolj zoprnih položajih.

Foto: pexels

Tople, mehke in predvsem lahko prebavljive sestavine

Hranljiva hrana je ena najbolj ključnih poprodnih stvari. Hrana, ki je polna hranil, vam bo povrnila energijo, pomagala pri nastanku mleka in poskrbela za umirjanje hormonov. Najbolj pomembne so beljakovine, zdrave maščobe, škrobnati in neškrobnati ogljikovi hidrati.

Hidratacija

Hidratacija je še posebej pomembna, če želite otroka dojiti, saj z dovolj hidratacije lažje nastane več mleka za dojenje. Poleg tega vam bo pitje vode pomagalo povrniti tekočino, ki ste jo izgubili med porodom. Pomaga tudi pri zaprtju, zato spijte vsaj osem do deset kozarcev na dan. 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika