Seks v mestu

New York - mesto, ki nikoli ne spi

CITYLIFE

Pogled na veličastno mesto, imenovano tudi Veliko jabolko (ang. Big Apple), z vrha Empire State Buildinga ali novega velikana Freedom Tower, potep med nebotičniki Manhattna, po galerijah in muzejih, Centralnem parku … In seveda po trgovinah svetovno znanih znamk, zvečer pa predstava na Broadwayu in obisk znanega jazz kluba. Se sliši mamljivo, kajne?

New York.

Popoln ženski odklop 

Tokrat se bomo osredotočili predvsem na predstavnice nežnejšega spola. Za nekajdnevni pobeg s prijateljicami oziroma popoln nekajdnevni ženski odklop – za razvajanje, ki ga razumemo le ženske. Jesen v New Yorku je lahko res romantična, le spomnimo se filmske klasične romance med Richardom Gerom in Winono Ryder ali pa štirih prijateljic iz serije Seks v mestu. Še preden se odpravimo tja, si poiščimo prenočišče – najbolje nekje na Manhattnu oziroma v središču mesta, kar bo odlično izhodišče za potep, zabavo in nakupovanje. Ko prispemo in če ura že ni preveč pozna, se lahko “nočne ptice” podamo na sprehod po srednjem Manhattnu, znanem po gledališčih, koncertih in živahnem utripu. 

Spodnji Manhattan

Naslednji dan se namenimo na krožni ogled te najbolj znane svetovne metropole in spoznavanje mesta zaključimo na spodnjem Manhattnu (Lower Manhattan) pri spominskem obeležju preminulim v napadu 11. septembra. Ta del mesta je zdaj zanimiv tudi z arhitekturnega vidika, saj na mestu nekdanjih dvojčkov stoji najvišja stavba na zahodni polobli – Freedom Tower, ki ga je mogoče obiskati in si tako ogledati New York z razgledne ploščadi. Vredna ogleda je tudi futuristična postaja WTC Oculus. S spodnjega Manhattna se odpravimo na izlet z ladjico, in sicer na otok s Kipom svobode in otok Ellis, ki je bil desetletja prva postaja priseljencev. Zvečer pa ne pozabimo na večerni koktajl in klepet o doživetjih. Morda kasneje obiščemo še enega od znanih jazz klubov z živo glasbo, ki jih v mestu, ki nikoli ne spi, ne manjka.

Srednji Manhattan – razkošje in zgodbe Pete avenije

Sprehod po osrednjem delu Manhattna prinaša nova presenečenja in presenetljive arhitekture: Hotel Plaza, Trump Center, Empire State Building, »Peglezen«, Rockefellerjev center … Iz 86. nadstropja Empire State Buildinga bomo z očmi zaobjeli ves Manhattan, z malo sreče ob lepem vremenu pa tudi druge predele mesta ali bližnjo državo New Jersey. Ne pozabimo obiskati tudi Muzeja moderne umetnosti MOMA. Pojdimo na popoldanski čaj v Russian Tea House, eno najbolj znanih newyorških kavarn in restavracij, nato pa si le privoščimo glamurozen sprehod in nakupe po eni najznamenitejših, najelegantnejših in najdražjih ulic v New Yorku – Peti aveniji

Peta avenija, New York.

Čez dan v Brooklyn, China Town in Little Italy, zvečer v Greenwich

S podzemno železnico se že zjutraj odpravimo v Brooklyn. Skozi zgodovinski del z značilno arhitekturo “brownstones” oziroma “rjavih hiš”, ki je bil navdih za mnoge literate in televizijske filme in nadaljevanke, se lahko sprehodimo do sprehajališča ob East River, od koder je najlepši pogled na Manhattan. Nato obiščimo še četrt DUMBO, ki je kratica za Down Under the Manhattan Bridge Overpass – lepo prenovljeno ustvarjalno sosesko z veliko značaja, in sicer tlakovci in dramatično arhitekturo, ki so ostali od industrijskih dni. Današnji DUMBO ima namesto tovarn galerije, knjigarne, butike in kavarnice. Ne pozabimo na slavni Brooklynski most. Mimo mestne hiše skočimo še do kitajskega dela mesta, China Town, in italijanskega Little Italy, kjer si privoščimo dolg odmor za kosilo. Pozno popoldne si vzemimo čas za obisk mestnega predela Greenwich, ki ima prav poseben čar, saj je v univerzitetnem delu mesta, ki je bolj boemski. Nekaj ulic bomo prepoznali iz filmov in nadaljevank, spili kavo v najstarejši kavarni ali se odločili za ogled ene od predstav na Broadwayu. 

Lenobno po Centralnem parku, poglobljeno po muzejih, živahno po nakupih 

Zadnji dan pred odhodom domov naj bo čisto po newyorško sproščen. Lahko se odpravimo po nakupih, še bolje bo, če začnemo dan s kavico ob ribniku v Centralnem parku. Dopoldne si le oglejmo še katerega od muzejev, saj ob znanem parku leži t. i. »muzejska milja« z Metropolitanskim muzejem, galerijo Guggenheim, na drugi strani pa je izjemen prirodoslovni muzej. Lahko si ogledamo še nekoliko bolj »alternativne« dela mesta, kot so High Line, javni park, zgrajen na zgodovinski železniški progi, ki je povezovala skladišča mesa s pristaniščem nad ulicami na West Sidu na Manhattnu. Proga je bila kasneje opuščena in zapuščena, leta 2009 pa so jo odprli kot hibridni javni prostor, kjer obiskovalci doživljajo naravo, umetnost in oblikovanje. Vredno ogleda in sprehoda. Presenečene bomo. 

S Pikovo damo iz Ljubljane v New York 

Odhod: 16. oktobra 2019

»Izbrana potovanja« Ruske dače so prava doživetja in nepozabna pravljica v obiskano deželo. Ob odličnem vodenju nam bodo prikazali vso raznolikost pokrajine izbrane destinacije, njeno zgodovino, kulinariko in edinstvene posebnosti ter nas popeljali na ogled vrhunskega muzikala, koncerta, likovne razstave, kulinaričnega doživetja … Morda pa se sredi oktobra skupaj s prijateljicami prepustimo čarom »Pikove dame« ‒ po ženski duši pripravljenemu potovalnemu odklopu. Ob odkrivanju znamenitosti, glasbenih užitkov in kulinarike bo v New Yorku z nami Pika Zrim, vplivna dama iz sveta mode, lepote, trendov, razumevanja ženske duše in njenih številnih obrazov skozi njen delovni dan. Pika bo v New Yorku naša posebna svetovalka, motivatorka in nakupovalna vodnica. Z nami bo odpirala popolnoma novo dimenzijo potovanj, ki se dotakne tudi nujnih lahkotnejših vsebin. Da se bomo vrnile bogate z doživetji potovanja in srečne z rezultati nakupovanja.

Več o programu in prijave na: ruska-daca.si/new-york-s-pikovo-damo

Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča