Soda bikarbona: 6 načinov uporabe, ki jih še ne poznaš

Klavdija Rupar 04.08.2019
soda. Foto: Depositphotos

Soda bikarbona je bela mešanica, za katero le redko kdo ni slišal. Nekateri jo uporabljajo namesto šampona za lase, dodajajo v recepte ali pa z njo poskrbijo za boljše vonjave v hladilniku.

Čeprav vemo večino njenih skrivnosti, pa obstaja še nekaj dodatnih načinov, pri katerih nam soda bikarbona pride prav. 

Pospravljanje

Soda bikarbona je brusilo, ampak ne bo opraskala naših površin. Zato je učinkovita metoda za pomivanje posode, kuhinjskih površin in celo zažgane posode. Uporabimo jo lahko tudi za pomivanje hladilnika, poskrbi pa tudi za neprijetne vonjave v njem.

Šampon

Iz mešanice sode bikarbone in vode nastane šampon brez kemikalij. Zmešajmo jedilno žlico sode bikarbone in kozarec vode. Nanesimo na lasišče in dobro vtremo. Enkrat na teden to mešanico zamenjajmo za kis zmešan z vodo.

soda. Foto: Depositphotos

Ustna vodica

Pozabimo klasične ustne vodice, ki so polne kemikalij. Mešanica sode bikarbone in vode poskrbi, da so naša usta sveža, prav tako pa tudi naš zadah. Soda bikarbona namreč nevtralizira kislino v ustih in prežene bakterije, ki povzročajo bolezni dlesni in slab zadah.

Pasta za beljenje zob

Soda bikarbona je odlično sredstvo za beljenje zob, saj ne vsebuje florida in drugih kemičnih stvari, ki jih najdemo v teh pripomočkih. Zmešajmo jo z zobno pasto, ali pa samo uporabimo kot pasto.

Foto: Pixabay

Podplati na čevljih

So podplati na vaših čevljih umazani? Ni potrebno, da jih vržemo stran. S staro zobno ščetko na podplate nanesimo sodo bikarbono in dobro zdrgnimo. Čevlji bodo kot novi!

Čistilo za kožo

Ne glede na to, ali potrebujemo čistilo za obraz ali tuš gel brez kemikalij, soda bikarbona lahko omogoča oboje. Sodo bikarbono ponovno zmešamo z vodo, obe sestavini morata biti enakih količin. Ker jo bomo uporabili na koži, samo poskrbimo, da gre za čisto sodo bikarbono.

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča