Takšni roboti nam bodo lajšali prihodnost

Gabrijela Vrbnjak 01.04.2019
Foto: Unsplash

Kakšni so pametni pripomočki, ki nam lahko olajšajo marsikatero opravilo?

Pametni sesalec in drugi pomočniki

Davnega leta 2002 je pametni sesalec, npr. iRobot Roomba, nekateri ga imenujejo tudi osebni robot, postal dosegljiv za povprečno gospodinjstvo ter napovedal, da roboti predstavljajo povsem realno podobo v prihodnosti. 

Danes so podobni sesalci še pametnejši – nadzorovati jih je mogoče prek wi-fi povezave na našem pametnem telefonu, ali pa se z njimi povežemo prek Amazon Alexe ali Google Home asistenta. Med sesanjem po domu lahko pametni sesalec prepozna mesta, ki so še posebej umazana, ko potrebuje energijo, se sam priklopi na polnilno postajo in s čiščenjem nadaljuje, ko je baterija polna. 

Poleg sesalca so že dokaj dostopni roboti za čiščenje oken in košnjo trate. V prihodnosti pa se obetajo tudi takšni, npr. FoldiMate, ki bodo namesto nas celo zložili perilo.

Več  na: foldimate.com

Robot s čustvi

Ta robot, visok 9,5 cm, je opremljen s čustveno inteligenco, ki omogoča, da robot razvije osebnost – celo 4 različne tipe osebnosti. Primeren je za nadobudne otroke, stare 10 let in več. Z Cue the CleverBot se lahko naučijo kodiranja in programiranja, lahko komunicirajo, robot pa se zna, zahvaljujoč svojemu širokemu besedišču, pogovarjati o knjigah in se odzove celo s šalami.

Več  na: home.makewonder.com

Robotski varnostnik

Robotski varnostnik, Appbot Riley, ima rešitev za stacionarne alarmne sisteme in domače varnostne kamere, ki ne zajemajo popolnega pogleda na vašo hišo. Povezan z wi-fi povezavo, robot Riley potuje po našem domu s kamero za nočno opazovanje in detektorji gibanja, išče sumljive dejavnosti in lahko v naš pametni telefon pošlje opozorila. Robot ima tudi vgrajen mikrofon, ki omogoča, da poslušamo, kaj se dogaja v hiši.

Več na: ipatrol.net/product/riley

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča