Tek izven urbanih poti

Valentina Jarc 22.10.2022
šport

Ko se nam zdi, da kljub pogostim treningom ne napredujemo dovolj, predramimo svoje telo in si postavimo nov izziv z visokointervalnim treningom teka. To je trening, ki sestoji iz izmenjave intervala teka in počitka. Ponuja širok razpon intenzivnosti, zaradi česar je napredek hitro viden. Razlikujemo aerobni in anaerobni intervalni trening. Pri prvem gre za zaporedje tekov in vmesnih počitkov, pri anaerobnem pa gre za zaporedje tekov z maksimalno hitrostjo, s čimer vplivamo na razvoj anaerobnih sposobnosti. V parkih lahko treninge na kreativen način popestrimo z različnimi pripomočki, ki jih najdemo na poti (klopi, drevesa, stopnice, igrala ipd.). Med raznolikimi vajami izvajamo aktivni odmor z lahkotnim tekom ali izmenjujemo lahkotni in intenzivnejši tempo.  Ko je tek lahko zabaven ...

Dober primer tovrstne vadbe je fartlek. To je nadgradnja intervalne metode vzdržljivostne vadbe. Bistvo le-te je izvajanje vzdržljivostne vadbe v naravi (če je le mogoče po mehkih poteh), ki omogoča tekaču, da vsebino vadbe prilagaja okolju. Vsebina fartleka je pogosto posledica tekačeve domišljije in ni vnaprej določena kot pri intervalni metodi. Lahko je sestavljena iz različnih elementov, kot so hoja, lahkoten tek, gimnastične vaje, tek po klancu navzdol ali navzgor, sprint, poskoki, zahtevna podlaga (sneg, blato, trava ipd.). Vse tisto, kar na prvi pogled deluje kot manj primeren tekaški trening, je v fartleku več kot dobrodošlo. Fartlek je odličen način za treniranje za oviratlon. Oviratlon je zanimiva oblika športnega udejstvovanja, ki navdih jemlje iz usposabljanja specialnih enot v svetu. Sestavlja jo od 8 do 10 kilometrov dolg tek, ki vključuje premagovanje različnih ovir z namenom, da preizkusimo svojo vzdržljivost, moč, agilnost, psihično trdnost in sposobnost za timsko delo. Oviratlona se običajno lahko udeležimo v dveh kategorijah: ekipe – družba prijateljev ali sodelavcev lahko sestavi svojo ekipo, si izmisli izvirno ime in se skupaj poda oviram naproti; posamezniki – v tem primeru se na progo podamo sami, kar pa ne pomeni, da z drugimi oviratlonci na progi ne sodelujemo ali si pomagamo. Več o oviratlonu pri nas izvemo na spletni strani oviratlon.si.

Tek po slikoviti pokrajini

Med zanimivejšimi oblikami teka v naravi sta tudi gorski in trail tek. Gorski teki so v Sloveniji prisotni že dolgo časa, trail teki pa so sodobnejši in priljubljenost pridobivajo šele krajši čas. Pri gorskem teku lahko pričakujemo krajše proge in tek navkreber – v samem bistvu gre pri tej obliki teka za tekaški vzpon na goro, pri trail teku pa gre za daljši tek po slikoviti pokrajini. Trail teki so dolgi tudi do 210 km, lahko trajajo do več dni, a trasa ne sme vključevati več kot 20 odstotkov asfalta. Teren je lahko raznolik in lahko vključuje vse od gozdnih, gorskih do obmorskih in puščavskih poti. Obe različici teka sta vedno bolj priljubljeni, saj predstavljata večji izziv in obljubljata stik z naravo, to pa seveda pomeni, da obstaja tudi več mednarodnih tekmovanj, na katerih lahko preizkusimo svoji vzdržljivost in pripravljenost. Pri nas se lahko v trail teku preizkusimo v osrčju Julijskih Alp, kjer bomo poleg drugih našli novo 15-kilometrsko tekaško progo Adidas Terrex Speed Trail, ki nas vodi iz Kranjske Gore ob koritu Pišnice in mimo čudovitega jezera Jasna. Za bolj izkušene tekače so na voljo tudi 65-, 100- in 170- kilometrske razdalje, ki nas ne bodo pustile ravnodušnih. V tekaškem koraku bomo lahko uživali ob smaragdni Soči, na razglednih vrhovih s pogledom na naš očak – Triglav, mimo edinstvenega Bleda in v čudoviti alpski okolici Kranjske Gore. Za tiste, ki se s tekom šele spoznavajo, so pri trailrun.si pripravili tudi krajše proge z manj zahtevnimi tereni, ki vseeno ponujajo nekaj tistega, kar mnoge popelje s ceste v trail tek. Vsem ljubiteljem teka, ki zaradi trenutnih razmer pogrešajo tekmovalno vzdušje, omogočajo tudi brezplačen preizkus aplikacije Julian Alps Virtual Run, ki nam omogoča tekaško tekmovanje tudi takrat, ko ta ni na sporedu.


Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika