Terenska ježa z islandci

CITYLIFE 04.06.2020
islandski konj

Še danes je Islandija najbolj poznana po terenskih ježah z islandskimi konji, na katere vodiči vodijo obiskovalce v vseh letnih časih. Na Islandiji se lahko terenskega jahanja udeležijo tako začetniki kot izkušeni jahači, katerim nudijo par urne ali večdnevne ježe za spoznavanje in občudovanje narave na otoku.

Islandski konj je konj za v naravo

Poleg izvora pasme ima islandec številne značilnosti, ki ga odlikujejo na terenskih ježah. Atletsko, močno in prožno telo, mu omogoča, da prepotuje dolge poti, trdnost nog in kopit pa mu dajeta zanesljiv, stabilen in varen korak na zahtevnih površinah.  Izjemno udoben hod, tӧlt, omogoča jahaču, da se na dolgih ježah ne utrudi prehitro. Islandec je fizično zelo prilagodljiv in nezahteven konj. Na mrzle temperature se prilagodi z dolgo dvo-plastno dlako in sposobnostjo shranjevanja maščobe, ki lahko pozimi služi kot dodatna izolacija in tudi energijska zaloga, za premagovanje raznolikega terena in ne potrebuje zaščitnih ogrinjal. Ob višjih temperaturah pa gosto dlako preprosto odvrže. Islandski konj je nižje rasti, višina vihra lahko varira med 130 in 150 cm, zato ga posledično lažje zajahamo ali razjahamo brez pručke, kar je pri terenskem jahanju velika prednost, saj so pri več urnih ali dnevnih ježah zelo pomembni postanki. Kar dela to pasmo posebno in primerno za terensko jahanje je tudi njihova neplašnost. Nekateri to pripisujejo temu, da islandski konji na Islandiji nimajo plenilcev v svojem naravnem okolju, drugi pa pravijo, da tudi zaradi njihove zgodovine, ko so prišli z Vikingi na otok, kjer so morali preživeti težke razmere in so se morali naučiti najprej oceniti situacijo in nato odreagirati.

Kaj moramo paziti na terenu?

Raziskovanje okoliških poti, gozdov in hribov na konju so zagotovo sanje vsakega jahača, pa tudi začetnika. Razgledna točka s konjevega hrbta, tišina narave ali klepet z družbo med občudovanjem okolice so hrana za dušo ter sprostitev po dnevnih obveznostih. Terensko jahanje je tista vrsta rekreacije, ki utrudi telo, a nas napolni s svežo energijo. Ima pa tudi nevarnosti, zato je dobro upoštevati določene stvari:

POČUTJE KONJA – Vsak jahač mora na terenu poskrbeti za dobro počutje konja. Poznati mora njegovo kondicijsko pripravljenost ter izkušnje z različnimi tereni ter to upoštevati pri načrtovanju terenske ježe. Jahač je dolžan konju zagotoviti potrebne vmesne počitke ter vodo. Islandski konji uživajo v naravi, v raziskovanju na dolgih ježah, vsak konj pa se mora postopoma navaditi na okolje, novosti in neznane situacije. Dober jahač opazuje konja, kako se odziva v določeni situaciji na terenu in v primeru negotovosti konju s postopnim navajanjem pomaga situacijo pozitivno rešiti. Tako razvija konjevo samozavest za nove poti. 


POČUTJE JAHAČA – Jahač mora pri izbiri terena upoštevati tudi svoje znanje ter kondicijsko pripravljenost. Zavedati se mora, da prehaja iz kontroliranega okolja v jahalnici v nepredvidljivo okolje, kjer mora znati konja popolnoma voditi, ga ustaviti in umiriti v nepredvideni situaciji. Vsak odgovoren jahač, se bo odpravil na teren šele, ko bo v jahališču opravil veliko ur treningov, obvladal konja v vseh hodih ter prehode med hodi, še raje pa imel opravljen izpit Jahač 2. Jahač mora poznati svojo fizično in psihično pripravljenost - začeti pri lažjih, krajših ježah ter nato stopnjevati zahtevnost. Poskrbeti mora za ustrezno hidracijo in opremo, pri večdnevnih ježah pa tudi za hrano in nočitev.

UPOŠTEVANJE PRAVIL - Ko se jahač odpravi na teren, se mora zavedati, da vstopa s konjem v promet na javnih poteh, ki ga ureja Zakon o pravilih cestnega prometa. Udeležbo s konjem v prometu ureja zakon v 34., 73. in 92. členu. Samoumevno (in z zakonom določeno) je, da mora jahač na glavi nositi ustrezno zaščitno čelado in se na teren odpraviti šele, ko konja popolnoma obvladuje. Le z upoštevanjem predpisov ter svojih in konjevih sposobnosti, bo jahač zagotovil varnost konja, sebe ter ostalih udeležencev v prometu ali okolici.

Avtor članka: Mateja Požar, Julija Dakskobler 

W www.gradprestranek.si

IG grad prestranek

FB Grad Prestranek

 

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča