Veste, kolikokrat na dan Google zabeleži vašo lokacijo?

Matej Jurgele 03.07.2019
Google maps

Kazen je računalniškemu gigantu prisodil francoski urad za varstvo osebnih podatkov, saj ni izpolnil obveznosti z naslova varstva osebnih podatkov. To je hkrati tudi najvišja kazen, ki so jo evropski varuhi osebnih podatkov izrekli do sedaj.

Google dnevno kar 340 krat zabeleži trenutno lokacijo

Zaradi kršenja osebnih podatkov in s tem zasebnosti uporabnikov mobilnih naprav Android pa podjetju Google tokrat grozi kazen v višini kar vrtoglavih 28 milijard evrov. Francosko združenje za zaščito potrošnikov je namreč vložilo tožbo proti Googlu, in sicer zaradi prikritega sledenja uporabnikov. Tudi ko ne uporabljamo storitev podjetja Google, mobilna naprava namreč dnevno kar 340 krat zabeleži trenutno lokacijo uporabnika in jo brez izrecne privolitve posreduje oddaljenim strežnikom podjetja Google.

Francosko združenje za zaščito potrošnikov želi s tožbo ustaviti izkoriščanje osebnih podatkov uporabnikov s strani podjetja Google za namene oglaševanja. Za vsakega oškodovanega uporabnika združenje zahteva odškodnino v višini 1000 evrov, v Franciji pa trenutno mobilne naprave Android uporablja okoli 28 milijonov posameznikov. Več o tem pa naj bi bilo znanega v prihodnih nekaj mesecih.

Vir: Računalniške novice

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika