Brezkompromisni Tiguan

Matej Jurgele 06.11.2020
vw-tiguan-9

Ob pogledu od strani ekspresivna silhueta, ki ji dajejo svojstven pečat mogočen in dinamičen sprednji del z natančno začrtanimi linijami, poudarjen ramenski del in markanten zadek, jasno zrcali odlike vozila: inovativnost, suverenost in brezkompromisno funkcionalnost. Novi Volkswagen Tiguan s svojo podobo deluje zelo suvereno, kar boste zagotovo opazili, že ko vam bo prvič prekrižal pot. Markantna oblikovna zasnova z novo mrežo hladilnika poudarja odlike vozila in poskrbi, da ima stilsko dovršeni pustolovec jasno prepoznaven obraz.

Inovativna notranjost

Prostorna notranjost novega Tiguana je kraj za pionirje. Inovativni upravljalni elementi na prilagojeni armaturni plošči vozniku omogočajo, da se povsem osredotoči na tisto, kar je najpomembnejše. To velja tako za večfunkcijski volan, oblečen v usnje, kot tudi za digitalni kombinirani instrument z velikim barvnim TFT-zaslonom z diagonalo 26 cm (10,25 palca). V Tiguanu Elegance in Tiguanu R-Line je digitalni kombinirani instrument vgrajen že serijsko.Na voljo tudi matrični LED žarometi

Tiguan sije v vsem svojem sijaju, saj je že serijsko opremljen z lučmi v LED-tehnologiji. Žaromete lahko nadgradimo z opcijskimi matričnimi LED-žarometi IQ.LIGHT ter zadnjimi LED-lučmi s spremenljivo grafiko. Matrični LED-žarometi so opremljeni z asistenco dinamičnega uravnavanja dolgih luči, kjer napredna tehnologija vklaplja in izklaplja posamezne segmente LED-žarometov skladno s trenutno vozno situacijo in omogoča različne načine porazdeljevanja svetlobe. Vožnja avtomobila tako ni bolj sproščena samo za voznika, temveč tudi za vse, ki vozijo pred vami ali se vam približujejo po nasprotnem voznem pasu. Pogled tega so izredno privlačni tudi integrirani dinamični smerniki, ki nakazujejo smer vožnje s prelivajočim gibanjem svetlobe.Pester nabor asistenčnih sistemov

Z dobrimi pomočniki marsikatera naloga v življenju postane lažja. In zakaj ne bi postala lažja tudi vožnja? Pri Volkswagnu so za ta namen združili vse inteligentne asistenčne sisteme in jih poimenovali s skupnim imenom IQ.DRIVE. Skupek združuje vse sisteme, ki so v ponudbi že danes, prav tako pa bo zajemal tudi vse sisteme, ki jih razvijajo za jutri in raziskujejo za prihodnost. Obenem je IQ.DRIVE tudi sinonim za inovativne ideje, ki so jasno naravnane, da zagotavljajo čim višjo stopnjo udobja potnikov v vozilu. Proaktivni sistem za zaščito potnikov le te varuje v kritičnih situacijah, kot je na primer ob nevarnosti trčenja. Če sistem prepozna povečano tveganje za nastanek nezgode, samodejno zapre okna in panoramsko dvižno-pomično strešno okno ter preventivno napne sprednja varnostna pasova.

Potem je tu tudi sicer opcijski sistem Emergency Assist, ki se aktivira v primeru kritičnega zdravstvenega stanja, ko zazna, da voznik ne upravlja več z vozilom. Ta najprej skuša izzvati njegov odziv in  če je pri tem neuspešen, nadzorovano zaustavi vozilo in lahko na ta način – seveda v okviru sistemskih omejitev – prepreči nastanek morebitne nezgode. Za novi Tiguan so na voljo tehnologije, ki voznika med vožnjo občutno razbremenijo in mu omogočajo, da prispe na cilj bolj sproščen. 

Mednje sodi tudi opcijska asistenca za vožnjo Travel Assist, ki ob pritisku na tipko poskrbi za vozno udobje na najvišji ravni, saj vozniku pomaga v monotonih in utrudljivih voznih situacijah. Še posebej je to uporabno na avtocestah in dobro vzdrževanih regionalnih cestah, kjer lahko sistem Travel Assist ohranja smer na voznem pasu in hitrost ter pri tem upošteva razdaljo do spredaj vozečih vozil. V kombinaciji z menjalnikom z dvojno sklopko DSG je sproščena vožnja mogoča celo v zastojih in počasnih kolonah, ko je treba nenehno speljevati in zavirati. Novi Tiguan pa ne skrbi samo za varnost potnikov v vozilu, temveč tudi za ostale udeležence v prometu. 

Asistenca za zaviranje v sili Front Assist s funkcijo zaznavanja pešcev lahko pri nevarnosti naleta zmanjša silovitost trčenja ali – v idealnem primeru – trčenje celo prepreči. Med vožnjo lahko zazna pešce in vozila na cestišču ter v kritičnih situacijah na to pravočasno opozori voznika. Če se ta ne odzove, lahko poskrbi za zaviranje v sili.Infotainment in povezljivost

Z novim Tiguanom se vozniku in potnikom odpirajo vrata v svet Volkswagnovih digitalnih storitev in funkcij. V kolikor je želja, so lahko uporabniki vozila že od samega začetka naprej popolnoma povezani, s čimer so po enkratni aktivaciji in po prijavi s Volkswagen ID na voljo številne storitve iz ponudbe We Connect. Z aplikacijo We Connect lahko dostopajo do pomembnih informacije o vozilu. Z integrirano dostopno točko za WLAN je Tiguan opremljen tudi za informacijsko avtocesto.Na to točjo je mogoče povezati do 8 različnih prenosnih naprav. Navigacijske storitve iz paketa We Connect Plus zagotavljajo dostop do ažurnih prometnih informacij v realnem času. Inteligentno spletno izračunavanje poti vedno poišče optimalno pot, s spletnim posodabljanjem zemljevidov pa je poskrbljeno, da so kartografski podatki vedno aktualni. Pretakanje medijev in spletni radio v infotainment sistemu omogočata celo pameten dostop do razvedrilnih vsebin. Zato lahko voznik in sopotniku v vozilu uživajo v poslušanju svoje najljubše glasbe, postaj v živo in podcastov, ne glede na to, kje so.


Fotogalerija

Mogoče te zanima tudi?

preberi povezane vsebine

Izbor urednika

Spletni urednik, Pika Zrim, priporoča